Marco Van Basten 5 legszebb gólja+ legszebb kapuralövése

Ma ünnepli 50. születésnapját az utrechti lya azaz Marco van Basten. A holland játékosról nyugodtan mondhatjuk, hogy olyan képességekkel bírt, amelyek miatt nem csak kortársai, de a futballtörténelem jelentős szereplői közül is kiemelkedett. A holland futballtörténelem tele vólt két lábon járó gólgépekkel, elég csak Cruyffra, Bergkampra, Van Nisterooyra, Kluivertre gondolni, ám közülük is kiemelkedik az Ajax és a Milan korábbi klasszisa. Klubszinten amit csak lehetett megnyert, és a válogatottat  egyetlen tornagyőzelméből is jelentősen vette ki a szerepét. A futballtörténelem nagy kérdése, hogy mi lett volna, ha a játékos nem sérül le 29 esztendősen, és nem kénszerül felhagyni imádott sportjával. Ami Marcot kiemelte a többi gólvadász körül, az, hogy képes volt bármelyik pillanatban bármilyen módon gólt szerzeni, szubjektív listámban az általam öt legszebbnek ítélt találatáról ejtenék szót.

1. A Szovjetunió ellen (1988)

Ha valaki az NB1-ben lő ilyen gólt, az internet korában a találatot évekig emlegetnék a világ minden részét, de ez a gól nem egy szimpla bajnokin született, hanem a meccsek-meccsén az Európa bajnokság fináléjában. A hollandoknak volt miért törleszteni a szovjetek ellen, hiszen a csoportmeccsek során egy gólos vereséget szenvedtek, Belanovéktól. Az örök vesztesként elkönyvelt Oranjét ezután vette Van Basten a hátára, és a németek elleni siker után, már favoritként várhatták a müncheni döntőt. Ez volt az a találat, amely eldöntötte az Henry Delaney trófea sorsát.

A gólról itt olvashat bővebben: http://tiborvilaga.blog.hu/2014/03/20/a_futballtortenelem_egyik_legszebb_golja_van_basten_vs_szovjetunio

2. Az IFK Göteborg ellen (1992)

Sok szakértő van azon a véleményen, hogy ha nincs ez a BL csoportmeccs, Van Basten nem kapta volna meg az 1992-es Aranylabdát. Azon az estén elsőként lőtt négy gólt a sorozat történelmében (A Bajnokok Ligája időszakról beszélünk.), de milyeneket. Thomas Ravellinek, akit akkor a világ egyik legjobb kapusaként tartottak számon, valószínűleg álmatlan éjszakái lehettek a holland extraklasszis produkciója láttán. A listára a harmadik, ollózós gól került fel, amely a kedvenc találatának minősül.

3. A Real Madrid ellen (1989)

Kimerem jelenteni, hogy ez minden idők legszebb fejjel szerzett gólja. A madridi BEK elődöntőben. A fejesgól nem az a műfaj, amelyben hemzsegnének a szebbnél-szebb találatok, ám a ritkán bemutatott csukafejesek kivételt jelentenek. A madridi BEK elődöntőben egy roppant nehéz mérkőzésen mutatott be a milánói csapat egy remek akciót amelynek a végén született ez a találat. Van Bastenről szokás mondani, hogy ösztönös zseni volt, ám itt néhány tized alatt mérlegelve, tudatosan fejelte el így a labdát, amely a lécről vágódott  hálóba.

4. A Den Boch ellen (1986)

A 87-es Ajax korának legjobb csapatai közé tartozott. (KEK győzelem) Olyan klasszisok rúgták Amszterdamban a bőrt, mint Rijkaard, Bergkamp, Witchge, és persze Van Basten. Utolsó évében futotta legjobb idényét, és ilyen gólokkal szórakoztatta a publikumot. A gólban egyesült az Ajax szédületes csapatmunkája, valamint a csatár kivételes helyzetfelismerő képessége.

5. Feyenoord ellen (1983

https://www.youtube.com/watch?v=v3xLdv1qVB4

Bár a rotterdami csapat nyerte a bajnokságot, az Ajax otthon alaposan megtömte a riválist. Marco 3 gólt is szerzett az ominózus, 8:2-es végeredménnyel záruló találkozón, és harmadik gólja  előrevetítette, milyen klasszis is válhat belőle. Szabálytalanul sem tudták megállítani, majd hanyag eleganciával emelt  a hálóba.

 




Címkék: SPORT