TOP10: A 80-as, 90-es évek 10 legjobb buddy cop filmje

Buddy cop filmeknek nevezzük az akciófilmek azon ágát, mely a két főszereplő viszonyáról is szól. Mint maga a műfaj neve is mutatja, ezek a sztorik általában két teljesen eltérő zsaru sztoriját mutatja be, akik ugyan nem kedvelik egymást, ám valamiért össze kell dolgozniuk és végül országos cimborává válnak. [Az egyik szereplő felcserélhető kutyára vagy egy események sodrásába belekerülő civilre, aki a kellő helyzetben tökös amerikait személyesíti meg.] Barátságukat általában több száz pisztolygolyó, valamint az egyik szereplő valamelyik családtagjának elrablása/ halála edzi meg. A befejezés pedig totális happy end.


A műfaj a 80-as években, illetve a 90-es években élte fénykorát, és ennek a korszaknak a 10 legjobbját gyűjtöttem össze. A listáról meg kell jegyeznem, hogy teljesen szubjektív valamint nem tartalmaz folytatásokat. [ha tehetném 4 Halálos fegyver lenne a listán. .)] Valamint nincs rajta a Hetedik, amelyet ugyan tekinthetnénk a műfaj darabjának ,de az sokkal több mint egy a fent felsorolt dramaturgia szerint elkövetett film.

1. Halálos fegyverhalálos fegyver.jpg

Richard Donner kultfilmjében minden műfaji sajátosság megtalálható.  Már maguk a karakterek is a lehető legellentétesebbek, és szinte minden komikus pillanat az ő ellentéteikre játszik rá. Egyikük egy nyugodt, családos fekete férfi aki higgadt, megfontolt, valamint a régi iskola elveit követi, másikuk a fegyverbuzi ex-kommandós aki szerint a halott rosszfiúnál nincsen jobb, és ennek tetejébe még szuicid alak is.  Pörgős akciók, szerethető karakterek, hihetetlenül penge dumák, ez minden amit a Halálos fegyver kínálni tud. A film sikere után még három folytatás készült, amelyek mind kiválóan sikerültek. [Elnézést, hogy a fotó a 2-ből van ,de az első részből nem találtam normális képet.]

2. Die Hard:3: Az élet mindig drága

diehard3.jpgA széria harmadik részét tartom a legjobbnak a franchise-ból. Ennek az egyik oka az, hogy MccCane itt kap maga mellé egy társát is, ellentétben az első kettő epizóddal, amelyben ő volt a magányos hős szinonimája. A Samuel L Jackson által alakított Zeus ugyan nem zsaru, sőt még a fegyvereket sem tudja kezelni, egyszerűen csak egy jósszándékú civil, aki amiatt, hogy kisegítette a bajból a zsarut, szintén Simon egyik játékszerévé válik. Kettejük civakodása, illetve az afroamerikai színész rasszista dumája [itt nem a saját fejtáját gyűlöli] hozza be a humort, ebbe az egyébként kőkemény akciómoziba. 12 évvel később jött a 4. rész, majd idén az 5. epizód, amelyeket felejthetőnek tartok, csakúgy, mint az abban szereplő "társakat."

3. 48 óra

48-hours.jpgTalán ez az 1982-es film volt az amely elterjesztette ezt a műfajt, egy azonban biztos ez volt az , amely egycsapásra világhírűvé tette Eddie Murphy karakterét. A Nick Nolte által megformált cates nyomozónak ki kell vinnie a börtönből egy foglyot 2 napra, hogy az  segítsen elkapni neki egy gyilkosságsorozat elkövetőit. Párosuk már az első pillanatban rühelli egymást, ám mivel mindkettejüknek érdeke, hogy elkapják a gonosztevőket, így együttműködnek. Kiváló alakítások, nagyszerű zene, irgalmatlanul mocskos szövegek, sok niggerezés, ez amit Walther Hill mozija nyújtani tud. 8 évvel később jött a folytatás, a hasonlóan kiváló Megint 48 óra.

4. Beverly Hills-i zsaru

beverly zsaru.jpg2 évvel a 48 óra elsöprő sikere után Eddie Murphy eljátszhatta élete leghíresebb szerepét, melyben Axel Foley nyomozót alakította. A történet szerint a tökös detroiti hekus barátja meggyilkolása miatt nyomoz a kaliforniai paradicsomban. Engedélye nincs, sőt még a helyi hatóságokkal is meggyűlik a baja. A beverly hillsiek megbízzák Taggert és Rosewood nyomozókat, hogy figyeljék a delikvenst, aki azonnal hatástalanítja őket, egy banánnal. Ebben a filmben a törvényeket betartó, illetve azok határait kitágító zsaruk párharcát láthatjuk. A film végére azért kiderül, hogy előbbieket is kemény fából faragták, és ha vonakodva is, de segítenek hősünknek.  ha egy személyes megjegyzést megengednek: számomra Billy fegyverbuzi karaktere a mai napig etalon.  a második rész hasonlóan kiváló, ám a harmadik részt, és annak papírmasé szerű karaktereit, valamint gagyi világát igyekszem elfelejteni. A trilógia 3. része körülbelül úgy viszonyul az első kettőhöz, mint ahogy az eredeti szinkronhoz viszonyul a Tv2 által készített gyermekbarát magyar hangsávja.

5. Az utolsó cserkész

utolsó cserkész.jpgTony Scott 1991-es filmje, nem lett igazi kultuszmozi az USA-ban , ám nálunk a mai napig hihetetlenül népszerű, ebben nem kis szerepe van a kiváló eredeti szinkronnak. A történet egy lecsúszott magánnyomozó, valamint egy drogfüggő ex-futballjátékos kényszer szülte barátságáról szól, miközben leszámolnak a helyi alvilág néhány jeles képviselőjével.    Véleményem szerint Bruce Willis itt eljátszott alkesz karaktere az előfutára a Die hard 3 másnapos McClanejének. Ezerszer idézhető beszólások, remek főgonoszok, bitangul látványos akciók, ez az utolsó cserkész. Szerintem ez a rendező legjobb munkája. A film megtekintése után, csak egy kérdés merül fel bennem: Fej vagy gyomor?

6.Éjszakai rohanásejszakai_rohas_poszter.jpgHa szigorúan vesszük, akkor ez az 1988-ban készült klasszikus nem igazi buddy cop film. Ha kicsit lazábban, akkor viszont, a műfaj legjobbjainak élmezőnyében a helye. a történet középpontjában a Robert De Niro által kitűnően megformált Jack Walsh nevű óvadékügynök áll, akinek egy adott időre le kell szállítania egy maffiától lopó könyvelőt. De Niro karaktere egy kemény öklű, ám a lelke mélyén csupa-szív fickó, míg Duke mindenben az ellenpólusa. A könyvelő karakteréről azt hinnénk, hogy egy igazi balfácán, ám a legnehezebb helyzetekben kiderül, hogy mekkora spílerről is van szó.  Igazi átverős vígjáték, némi minőségi akcióval, és talán minden idők egyik legjobb autósüldözésével.

7. Vörös zsaru

vörös zsaru.jpg

A részben hazánkban is forgatott film volt  amely először beszélt arról, hogy az amerikaiaknak és a szovjeteknek nem muszáj ellenségeskedniük, lehetnek akár jó barátok is., emiatt jogosan demagógnak is gondolhatnánk, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy ez valami frenetikusan szórakoztató mozi a műfaj kedvelőinek. A történet szerint a legkeményebb szovjet zsarut arra utasítják, hogy repüljön el Chicagóba, és vigyen haza egy disszidenst, aki drogdílerként keresi kenyerét. Az amerikaiak rábízzák Rizzick nyomozó gondjaira, aki szintén az előbb lő, aztán kérdez típusú rendőr, így  amikor a delikvens megszökik, kettejüknek kell szétcsapni és rendet teremteni. Schwarzenegger és Belushii párosa jól működik, ám nálam az antagonistát megformáló Ed 'O Ross viszi a pálmát, akinél grúzosabb amerikait nem is találhattak volna. [Csurka László szinkronja még fokozza is az élményt.]

8. Tango és Cash

167604_galeria_tango_es_cash_n.jpg

A tőzsdeügynöknek kinéző, valamint a bohém életnek hódoló zsaru duója nem maradhat le a listáról.
A két szuperzsarut a helyi alvilág főnöke csellel börtönbe juttatja, ahonnét nagy nehezen sikerül megszökniük, majd szétrúgni a város valamennyi rosszfiújának seggét. Kurt Russel és Sylvester Stallone párosa talán az egyik legdinamikusabb a listán, amely kárpótol bennünket a film néhány apróbb hibájáért. Igazi 80-as évek hangulat, néhány igencsak látványos akcióval, és hihetetlenül penge repostokkal.  Ez volt talán az első ilyen jellegű film amelyet láttam, de két fontos dolgot azonnal megtanultam belőle.
1. Rambo az egy buzi.
2. A rossz zsaru, rosszabb zsaru kombó a legősibb zsaru módszer.

 

9. Bad boys-Mire jók a rosszfiók, bad_boys_1995.jpgEz volt az a film, amely a buddy cop filmek első aranykorszakát lezárta, valamint ismerté tette Martin Lawrence-t és Will Smith-t. Talán a két szabad szájú fekete zsaru első kalandja volt generációm első meghatározó akcióélménye. A film legerősebb pontja nálam azonban mégis az antagonistát játszó   Tchéky Karyo alakítása volt, akinek karakteréről sok mindent elmondhatunk, azonban azt nem, hogy tucat gonosz lenne.  Michael Bay itt még nem volt annyira elragaszkodva a földtől, így egy közel 20 év után is szórakoztató akció-vígjátékot tudott rendezni annak idején, melynek 2003-ban méltó folytatást is készített.

10. Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő

150294_galeria_jobb_ma_egy_zsaru_mint_holnap_ketto_04.jpg

Listámat egy kevésbé ismert filmmel zárnám, amely szintén személyes kedvencem. A történet szerint a James Woods által játszott zsaru nyakába sóznak egy színész, aki, hogy szerepét még jobban megformálja készülő filmjében, néhány napra beáll a helyi szerv szolgálatában. Pechére a zsarunak úgy kell ez a megbízás, mint mókusnak az erdőtűz, így kapcsolatuk nem alakul túl fényesen. S ennek tetejébe még jön még az is, hogy közben egy pszichopata sorozatgyilkost is el kell kapniuk.
Mind Woods, mind Michael J.Fox remekül komédiáznak a szerepükben, látszik, hogy élvezték, hogy  egy ilyen karaktert kell megszemélyesíteniük.  Ajánlom, hogy aki megnézi a filmet, az tegye magyarul, ugyanis a zseniális magyar szinkron még emel ezen az amúgy sem rossz filmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: FILM