Tsyon Fury egy rossz vicc

Mint ismeretes, Tyson Fury a tegnapi napon bejelentette a visszavonulását, lehetetlenné téve egy olyan sportesemény létrejöttét, amelyet minden bokszrajongó epekedve várt. Az angol ökölvívó ezzel a húzásával nem pusztán a sportrajongókat haragította magára, hanem egyúttal saját pályafutását is beárazta előttünk. 11 hónappal ezelőtt legyőzte Vlagyimir Klicskót, olyan tettet végre hajtva, melyet 11,5 évig senki sem tudott. A győzelme jogosságát senki sem vitatja, és, ha azután a meccs után úgy döntött volna, hogy befejezi, meg lehetett volna érteni, hiszen egy legendát győzött le. Ő azonban máshogy döntött, bevállalta a visszavágót, amelyet aztán 3-szor (Jelen helyzetből kiindulva mondvacsinált indokkal.) mondott le. Tegnapi bejelentése valószínűleg a korona volt erre az egész hercehurcára. Akivel még kibabrált a magamfajta szurkolón kívül, az maga Klicsko. Az ukrán acélkalapács immáron 40 éves, és gyakorlatilag 1 évet elvett az életéből a tény, hogy készült egy olyan meccsre, amelyet meg sem rendeznek...


Az olajat persze Fury azonnal öntötte a tűzre. Kijelentette, hogy " A boksz egy nagy rakás szar, ő a legjobb, akinek meg ez nem tetszik húzzon el faszt szopni:" Kezdjük ott, hogy a volt "bajnok" nyíltan homofób, és többször is szidta a melegeket, mondván a saját fajtáját tartja igazi férfinak. Ehhez képest jelenleg mindenhogyan viselkedik, de nem állt ki igazi férfiként a visszavágóra. Az pedig, hogy ő lenne a legnagyobb, maximum ő, és a pereputtya hiszi el neki, nem hinném, hogy ezt bárki is komoly arccal venné tudomásul.

Ha ezt Mike Tyson mondta volna 1995 előtt, vagy Lennox Lewis (akit szintén sértegetett emberünk), netán George Foreman, akkor még lenne is értelme a szavaknak, hiszen mérhető lenne ezen sportemberek nagysága Alihoz is. Na de az övé? Klicskón kívül nem győzött le olyan ellenfelet, akire felkaptuk volna a fejünket, és higgyük el, hogy ő mindenkit levert volna a maga idejében?

Mikor Lennox Lewis 2004-ben visszavonult, gyermekként ledőlt bennem egy illúzió arról, hogy a bajnoknak ki kell állnia a legjobbakkal. (Az "oroszán" nem vállalta az idősebb Klicsko testvér elleni visszavágót, arra hivatkozva, hogy ígéretet tett anyukájának.) Így egy bő évtizeddel később, már érthető a korábbi olimpiai aranyérmes döntése. Neki már nem volt mit bizonyítania: Kiütötte Mike Tysont, legyőzte David Tuát, kétszer is felülmúlta Evander Holyfieldet, és úgy verte szét Vitalij Kicsko fejét, ahogy senki sem. Ehhez képest Fury egy pontozásos győzelemmel véget érő meccs után, amelyen kívül semmilyen más jelentős győzelme nem volt, elkönyvelte magát legendának.

Nyilvánvalóan könnyű egy fotelből, megmondani a véleményemet, és gyáva szarnak titulálnom egy olyan embert aki fél kezével tolókocsiba kényszerítene, de nyilvánvaló, hogy ezek a húzások azok, amelyek a nehézsúlyú ökölvívás nimbuszát még mélyebbre zülleszthetik.

Címkék: SPORT