A Ceausescu házaspár pere és kivégzése – vágatlan változat

Úgy terveztem, hogy a kivégzés évfordulóján osztom meg a felvételt, ám később beláttam ,hogy nem lenne túl etikus a szeretet ünnepén kivégzést ábrázoló felvételekkel borzolnom mások idegeit.

Amikor 1989-ben a romániai forradalom ,valamint népakarat elsöpörte az országban 22 éve uralkodó eszmét, nem volt kérdés, hogy a bűnösöket bíróság elé fogják állítani.  A bukott diktátor, valamint felesége  Elena helikopterrel próbált menekülni a népharag elől, ám a légtérzár miatt nem jutottak messze.
December 24-re a frissen megalakított Nemzeti Megmentési Front elnöke, statáriális bíróság felállítását rendelte el.  Az ítélet december 25-én született meg a következő vádpontokban:

    1. népirtás - több, mint 60.000 áldozat;
    2. az államhatalom aláásása a nép és az államhatalom ellen szervezett fegyveres cselekményekkel;
    3. a közvagyon rombolása, épületek megrongálásával és megsemmisítésével stb.;
    4. a nemzetgazdaság aláaknázása.
Az ítélet végkifejlete senki számára nem lehetett kérdés, véleményem szerint a per csupán egy látszat volt, hogy bizonyítsák, hogy új szelek fújnak az országban.  a bíróság Nicolea Ceaușescut és feleségét Elena Ceaușescu vádlottakat golyó általi halálra, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélte. Az ítéletet a per helyszínéül szolgáló laktanya udvarán azonnal végrehajtották. [A kivégzőosztag már kint várakozott, hogy a televíziósok ne érjenek ki időben a kivégzésre.] Az ítéletet öt katona hajtotta végre, a diktátor azonnal meghalt, ám Elenára még egyszer tüzet kellett nyitni. [Legalábbis az egyik kivégző későbbi vallomása szerint.]
A holtesteket helikopterrel azonnal elszállították,  majd némi kavarodás után [valahogyan eltüntették a tetemeket, amelyeket egy véres akció során tudtak csak visszaszerezni.] előkészítették őket a temetésre. A temetést titokban 1989. december 30-án tartották, a holtesteket álnév alá temették, nehogy meggyalázzák őket, és csak közel 20 évvel később írták ki, kik is nyugszanak a sírkő alatt. Legendák keringenek arról, hogy nem is az igazi bűnösöket végezték ki, hanem az egész kivégzés egy színjáték volt, és Ceaușescu külföldre menekült, ám ezen "pletykák" nem nyerek megerősítést, így számomra nem léteznek.


A perről, majd kivégzésről szóló felvételt először a francia televízió mutatta be, majd 1990-ben Chrudinák Alajos közbenjárására a Magyar Televízió Panoráma című műsorában láthatták először a magyar tévénézők.

A videó megtekintése egyesek számára felkavaró lehet, 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Címkék: EGYÉB