Johnnie Walker - Roberto Baggio's Walk

Aki egy picit is jártas a labdarúgás történetében, annak mindenképpen mond valamit Roberto Baggio története. Minden idők egyik legnagyobb olasz futballistája, hiába nyert Aranylabdát, lőtte meg  minden idők egyik legnagyobb VB gólját, vagy éppen robbantott ki egy ma is feszülő ellentétet a Fiorentina és a Juventus ultrák között, mégis egyértelműen az 1994-es VB-n látott mozzanatáról híres. A sors igazságtalansága, hogy legtöbbünknek nem Baggio valamelyik gólja ugrik be a dátum hallatán, vagy,hogy ő volt az aki háromszor lőtte tovább az olaszokat, hanem mindenki arra emlékszik, mikor kihagyta a mindent eldöntő tizenegyest a VB döntőben. 

Baggio ugyan továbbra is egyike volt a legjobb olasz játékosoknak, ám a Rose Bowl Stadionban kihagyott büntetője után pályafutása megtört,ő nemzeti hősből bűnbakká vált sokak szemében, hibája pedig örökké bélyeg marad rajta. 4 évvel később Olaszország-Chile ellen játszott csoportmérkőzést. Chilei vezetőnél a "Squadra Azzura" büntetőhöz jutott, és a szövetségi kapitány döntésének értelmében az idősebb Baggio fivér állt a labda mögött. És kiegyenlített! Saját bevallása szerint ezzel végleg lekerült róla a Los Angeles-i finálé óta rajta lévő teher. Tény, hogy egy VB csoportmeccset össze sem lehet hasonlítani egy VB fináléval, ám számunkra valószínűleg felfoghatatlan, hogy a "Copfocska" számára mekkora pluszt jelentett ez a gól, és, hogy megtalálta a lelki békéjét.

Ezt a két büntetőt dolgozza fel a (az amúgy is minőségi reklámjairól híres) Johnnie Walker 2003-as reklámja, amely amellett,hogy gyermekkoromban meghatározó volt számomra,véleményem szerint a legjobb futballtémájú reklám amit valaha készítettek. Amellett,hogy megfelel a reklám elsődleges célkitűzésének,vagyis elad egy életérzést, nem kicsit motiváló jellegű is.

Egy kérdés azért van: Nem disszonáns egy kicsit,hogy egy olyan emberrel reklámoznak egy whisky-t akinek a vallása gyakorlatilag tiltja az alkoholfogyasztást? (Baggio ugyebár gyakorló buddhista.)  




Címkék: REKLÁM