5 év, amikor nem az nyerte az Aranylabdát, akinek kellett volna

Véleményem szerint amióta a FIFA adja ki a díjat, és nem a France Football, azóta nem kérdés, hogy Messi vagy Ronaldo viszi haza a díjat, hiába nyújt náluk valaki jobb teljesítményt. Nem a két játékossal van a probléma, hanem magával a szavazási rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy olyan országok is szavazzanak, ahová kis túlzással csak a professzionális labdarúgásból csak ennek a két állócsillagnak a neve jut el. A lista természetesen szubjektív, a 2000-es, 2010-es évek túlnyomó szerepét pedig a korommal tudnám indokolni. (Ezt a korszakot jobban meg tudom ítélni, mint a csak felvételről látott érákat.)
 

1. 2010.

Aki kapta: Lionel Messi
Akinek kapnia kellett volna: Xavi Hernandez/Andres Iniesta

A korunk legnagyobb géniuszának tartott Messi életében ez volt az egyik olyan év, amikor nem minden róla szólt. A válogatottban kész csőd volt az éve, a Barcelona két létfontosságú mérkőzésén pedig (Sevilla elleni kupavereség, Inter elleni BL kiesés) bebizonyosodott, hogy ő is pusztán egy ember, és a két alultaksált ellenfél védői gyakorlatilag eltűntették a föld színéről. A bajnokságban persze így is szórta a gólokat, és tény, hogy benne volt akkor is a kontinens 3 legjobb játékosa között, ám a díjátadók megfeledkeztek valamiről. Ez volt ugyanis az év, amikor Spanyolország felült a világfutball trónjára, ráadásul a másik két jelölt nem kis szerepet játszott ebben. És tekintve, hogy mindketten a Barcelona csapatát erősítették, bizony Messi teljesítményét is alaposan felhúzták. Iniesta eldöntött egy VB döntőt, Xavi a torna egyik legjobbjaként tündökölt, és egyikük sem nyújtott rosszabb teljesítményt a posztján, mint az argentin varázsló. Ekkor kiderülhetett volna, hogy a FIFA égisze alá kerülő díjat megnyerheti egy zongoracipelő is, ám kiderült, hogy a sztárt kell díjazni a csapatember helyett. Messi további három díjával viszont csak egyet tudok érteni, hiszen 2009-ben, és 2011-ben kiemelkedett a világfutballból, 2012-es egyéni teljesítmény pedig szinte megismételhetetlen.

2. 1960


Aki kapta: Luis Suarez
Akinek kapnia kellett volna: Puskás Ferenc

Szó sincs itt turbómagyarkodásról, mondván, hogy minden idők legjobb magyar játékosának minimum 5 Aranylabdát kellett volna elnyernie, de tény, hogy kissé furcsa úgy Puskásra gondolni, mint akit nem ismertek el. Erről persze legkevésbé sem a Barcelona egykori klasszisa tehet, aki kétségkívül a kontinens egyik legjobbja volt az idő tájt, és a spanyol foci egyik legnagyobbja a mai napig. Sőt maga az idény is, amit futott eléggé jónak mondható, tekintve, hogy bajnokságot és VVK trófeát nyert a katalánokkal, ám vessünk egy példát „Pancho” mutatóira. A bajnokságban olyan átlaggal lett gólkirály, amely meghaladta a meccsenként lőtt 1 gólt, a BEK sorozatban győztes csapat tagja volt, amelyhez egy tucat találattal járult hozzá. (Pláne, hogy egyetlen emberként lőtt 4-et a fináléban.) A díjat végül azért nem kapta meg, mert a magyar sportújságírók javaslatára, a keleti blokk szavazói végül Suarezre adták le voksukat, nem pedig arra, akit 5 évvel korábban még Istenként tiszteltek.

3. 2002


Aki nyert: Ronaldo
Akinek nyernie kellett volna: Roberto Carlos/ Oliver Kahn

Nehéz a szavazók lelkiállapotát felfedni, hogy mikor is esik nagyobb súllyal latba a világ/Európa bajnokság, és mikor tekintenek el az ott mutatott teljesítménytől. (2004-ben Sevcsenko kint sem volt az EB-n, Cristiano Ronaldo pedig úgy nyert két Aranylabdát, is, hogy a nagy tornákon gyengélkedett.) 2002-ben éppen duplán hatványozva volt a VB értéke, tekintve, hogy a világbajnokság gólkirálya kapta meg a díjat. Itt sem azzal van igazán a problémám, hogy a Fenomént díjazták, mert tény, hogy azon a 7 mérkőzésen fantasztikusan játszott, valamint, hogy az ősz végére már a Real Madridba is tökéletesen beilleszkedett. A gond ott kezdődik, hogy a brazil támadó körülbelül 20 mérkőzésre kapta meg azt a díjat, míg a másik két dobogós egy komplett évet végig remekelt. Ronaldo tavasszal alig játszott az Interben, majd a VB után októberig sérülés miatt nem állt a Real Madrid rendelkezésére. Vele ellentétben Oliver Kahn a hátán vitte a német válogatottat a VB döntőbe (Ronaldo szerepére akár Ronaldinho és Rivaldo is alkalmas lett volna a bivalyerős Selecaoban.), tavasszal megdöntötte a Bundesliga kapott gól nélküli rekordját egy szezonban, majd 790 percen keresztül nem kapott gólt a Bayern Münchenben. De ha nem is a döntőben tragikus hőssé váló kapus nyerte volna meg a díjat, akkor is véleményem szerint Roberto Carlost is nyugodtan díjazhatták volna. Ronaldo honfitársa egy szezonban nyerte meg a BL-t és a világbajnokságot, mindkettőben főszerepet játszva, tekintve, hogy mind Brazília, mind pedig a Real Madrid alig kapott gólt menetelésük során. (Pláne, hogy a magját nálunk is elhintő játékos a támadásokból is kivette a részét.) A brazil csatársztár teljesítménye tehát egyedülálló a VB-k történelmében, de megkérdőjelezhető, hogy tényleg ezzel el lehet-e nyerni a díjat. (Bár ha úgy vesszük Paolo Rossinak még ennyit sem kellett játszania 1982-ben.)

4. 2013


Aki nyert: Cristiano Ronaldo
Akinek nyernie kellett volna. Franck Ribery

Mint említettem korunk másik kiemelkedő labdaművésze 2 olyan évben is nyert Aranylabdát, amikor nem tudott segíteni a leszerepelő portugál válogatotton. Ezekben az években azonban mégsem lehet jogtalannak, vagy megkérdőjelezhetőnek nevezni a győzelmét, tekintve, hogy két fantasztikus klubidényt tudott maga mögött, amelynek végén felemelhette a BL trófeát is. Ugyanakkor 2013-ban sem nem ért a csúcsra csapatban, de még egyénileg is Messi mögött végzett a gólvadászok versenyében, így meglepő volt az ő díjazása. Nem pusztán Bayern szurkolóként mondom, hogy Ribery 2013-ban úgy emelkedett ki a világfutballból, mint CR7 egy évvel később,vagy mint Messi 2009-ben, hanem a statisztikák is mutatják a bajor csapat vezérének szerepét. Két embernek volt köszönhető, hogy a rekordbajnok mindent megnyert, mégpedig Jupp Heynckesnek, és Franck Riberynek. A francia extraklasszis módon focizott a tavasz során, gólpassz rekordot állított fel a bajnokságban, gólt érő labdát adott Robbennek Londonban, góllal járult hozzá az Európai szuperkupa sikerhez is, ergo mindent elért, ami a posztjából kihozható. De ez még a második helyre sem volt elég.


5. 2006


Aki nyert: Fabio Cannavaro
Akinek nyernie kellett volna: Gianluigi Buffon/ Thierry Henry

Ritka amikor egy védőjátékost jutalmaznak a díjaznak, sőt ez az elmúlt 40 évben háromszor történt meg, ám 2006-ban pont nem kellett volna így döntenie a szavazóknak. Az idősebb Cannavaro testvér szintén a világbajnokság miatt kapta meg a díjat, és tény, hogy amit 7 meccsen bemutatott, az a védekező foci mesterfokozata volt. Na de előtte, vagy utána? Tavasszal ugyan csapatkapitányként nyerte meg a végül elvett bajnokságot a Juventussal, ám ahogyan a csapat, úgy ő sem emlékeztetett az ősszel mutatott formájára. (Pláne a BL-ben a Werder vagy az Arsenal ellenében.) Aztán a VB után etikátlan módon otthagyta Torinót, és a másodosztály helyett a Real Madridban kötött ki. Alapember is volt a galaktikusak utáni első madridi csapatban, ám amit művelt az valósággal sokkolta a világot. Állandóan lefutották, az ellenfél csatárai pedig többször csináltak hülyét belőle, mint bármelyik Real védőből. (Tény, hogy a végén bajnok lett a Real, de ezt 7 hónappal a szezon vége előtt még nem láttuk előre.) Sokan mondják, hogy ezt a díjat Zinadine Zidane érdemelte volna meg leginkább, ám úgy gondolom, hogy egy másik francia játékos jobban rászolgált volna a sikerre. (Szó sincs arról, hogy a Real új edzője a fejese miatt ne érdemelte volna meg második ilyen díját, hanem mert egyrészt tavasszal nem volt annyira kiemelkedő, másrészt pedig az Aranylabda nem életműdíj.)
Henry egymaga lőtte a BL döntőbe az Arsenalt, majd egy fergeteges őszt produkálva kivívta a csapatának a legrangosabb európai kupában való részvételt, hogy aztán a VB-n kiejtse Brazíliát. Az, hogy ősszel sérüléssel bajlódott, kissé árnyalja a képet, de ettől még díjazhatták volna őt is.
Vagy, ha már mindenképen olasz kellett, hogy legyen a díjazott, akkor egy poszttal hátrébb is körül kellett volna nézni. Buffonnak ugyanis legalább akkora szerepe volt a világbajnoki címben, mint Cananvaronak, ráadásul ő ősszel is remekelt. (Más kérdés persze, hogy a második ligában.)

Címkék: SPORT