CURTIS - KERESZTAPA STÍLUS

Nincs sok bajom Széki Curtis Attilával. A Pittsburghnek szurkol az NFL-ben, kedvenc magyar labdarúgócsapatom játékosa volt, és mai napig hű szurkolója az Újpestnek. Egyébként pedig a hazai  [mainstream]  rap egyik meghatározó alakja. Nem egy-nem két jól sikerült dalt írt, illetve adott elő. A 2010-es Keresztapa stílus nem tartozik közéjük. És, még finoman fogalmaztam.
Mindig is herótom volt azoktól a rapperektől, akik előadják az utca császárait, valamint a keményfiút, mondván, ők a gettóból törtek felfelé az alvilág csúcsára. Nos ez a dal az ilyen előadások kvintesszenciája. A zenei alappal semmi bajom, egy tök átlagos alapról beszélünk. Az igazi nagy gond a szöveg, valamint a videoklip.
Kezdjük a szöveggel:

"Ez itt Curtis világa, harap a szövegem, mint egy igazi píranya." Hát igen, ez a fajta élet, maximum az előadók fantáziájában fordul elő. Többször meghallgattam már a dalt, de ez körülbelül egy két napos kis oroszlán szintjén harapott, és nem egy ragadozó hal módján.

"Ez a Keresztapa stílus, úgy folyik a whisky, mint akár a Nílus".  Maximum a magyarországi álgettóban ilyenek a keresztapák, de mondjuk Nápolyban, vagy Palermoban nem tudom elképzelni, hogy így járjanak a maffiózók.

"Itt nincs megjátszott szerep." Dehogy nincs, éppen azt nézzük, és egyébként Rajczi Péter mióta lett gengszter?

Ezután jönnek az utcát, illetve az ő királykodását bemutató sorok, melyekben elmondja, hogy ő az éjszakai élet császára, és, hogy egész tereket képes mozgósítani, ha kell. Továbbá lefesti, hogy a kerületben elszaporodtak a kurvák, illetve a  heroinista tinik.  Nem éltem soha ilyen környéken, de kíváncsi vagyok, honnan szereztek az utcán élő kamaszok, az egyik legdrágább drogból.

"A zenémet hallgatják gazdagok és koldusok." Elég nehéz elképzelnem, a milliomos vállalkozókat, ahogy éppen a Keresztapa stílust hallgatják. 

"A sebhelyesarcú hozzám képest szent lélek." Naez az a sor, ami leginkább felkúrta az agyamat. Toni Montana egy kegyetlen gyilkos, ám vannak elvei. Nőket és gyerekeket nem öl.  Mit akar ezzel mondani? Ő megteszi azt, amit Montana nem?

Ezután megint jönnek a szokásos klisék, mondván nem ő a csicska, ő a főnök, valamint megint éjszakai királyságáról rappel.

"Focista, de egy Corleone forma." Ha a Corleone család létezne, akkor sem tudnám őket elképzelni futballmezben,  széttetoválva, akik előadják a város hercegét. az ilyenek maximum a Don bérgyilkosai lettek volna. Ha meg egy ilyen banda, mondjuk barziniékre támadt volna, azok két perc alatt végeztek volna velük.

"Szét vagyok varrva, olvasó a nyakba." Hát igen, ő is egy olyan rapper, aki géppisztolynak látszó tárggyal keresztapáskodik.

Ezután átkot szór az árulókra, akik miatt a spanjai börtönben vannak, de még előtte megvallja, hogy csibészségeket csinált, amik nem voltak túl durvák. Most akkor ő az utca császára, vagy csupán egy piti csíntevő, mert nem mindegy.

"El lett nektek mondva, milyen is az utca, nem hallgattál rám, rá léptél a rossz útra." Eléggé ambivalens a szerzeménye. Hol fetisizálja az utcai életet, hol pedig bemutatja, hogy mennyire nincs nyugta ott az embereknek.

"Mindig maradj állva, mert aki itt gyáva nem jöhet számításba." Érvényesek erre is a rímre is a fent említett sorok.

A videoklip azonban messze alúlmúlja az általam kifogásolt dalszöveget is. Már maguk a nyitó képsorok is beszédesek: Curtis és Rajczi számolják a pénzt, majd előveszik az Újpest mezbe rejtett fegyvert. Fegyvert, Valószínű, hogy valami airsoft biz-bazt. Ezután pedig láthatjuk, ahogy méregdrága sportkocsikon [Megjegyzem az egyikből kb 1000 van a világon.] száguldoznak, majd megköti a fegyverüzletet. Az ezt követő jelenet, akár egy régi Playboy reklám is lehetett volna. Kuvbai szivar, Jack Daniels, valamint fél  tucat szemrevaló nő. A gengszterklipek elmaradhatatlan kelléke a kiskorú futár sem hiányozhat, fizettsége természetesen rögtön egy húszezres Van ott még több is, minimum 100 rugót vett elő zsebből, érzékeltetvén, hogy mekkora király is ő. Ezután látjuk, ahogy jobbnál jobb nők epekednek a nagy Curtisért. Majd fegyverrel a kezében hajt végig az utcán, természetesen egy másik sportautóban. Biztos akkora király, hogy a rendőrök nem veszik észre. :)  Rajczi Peti pedig a lehető legkeményebb arcát vágja mindenhez,  ha a pályán is hasonlóan elszánt lett volna, akkor talán ma is Újpesten focizna. Majd a fegyverét egyenesen a néző felé tartja, a 90-es évekhez méltóan oldalra fordítva.[Ahogy Dancsó Péter mondta: "Az oldalra fordított fegyver nem okoz nagyobb sebzést, csupán kisebbségi komplexust."
Ezután meglátjuk, mi a sorsa az ellenségek: halál. De valami elképesztően röhejes módon: Ahelyett, hogy belevágnák a baltát,  helyette az életlen felével leütik a nyomorultat, aztán elföldelik. A klip zárásaként, betér a templomba, ahol imádságba kezd. Nehéz ezt egy kicsit olyan embertől elfogadni, aki az előbb gyilkoltatott meg valakit.
De hát, ez az egész úgy is csak kamu!

A bejegyzéssel nem akartam senkit sem megbántani, ha valakit sikerült, attól előre is elnézést kérek.

Címkék: ZENE