Neymar elméjének elborulása

Mint az ismeretes a brazil futball jövőjének megtestesítője Neymar 4 mérkőzésről szóló eltiltást kapott, a játékvezető sértegetése valamint ellenfelének (labdával való) eltalálásért.
Nyilvánvaló, hogy a Barcelona klasszisa mindezt a vereség hevében követte el, nem pedig azért, mert ő egy ennyire idegbeteg egyén lenne.


Akárhogy is nézzük, a jelen állás szerint Neymarnak 3-4 éven belül át kell venni egy szerepet, amely nem kisebb, mint a világ aktuálisan legjobb labdarúgójának pozíciója. (De mindenképpen ő lesz a legnépszerűbb.) Ez óriási teher egy 23 éves srácnak, pláne az, amit Brazíliában várnak tőle. Az optimisták a Fenomén Ronaldohoz, a világszerte élő pesszimisták pedig Robinhohoz hasonlítják. Annyit azonban leszögeznék, hogy Neymar már most felülmúlta az elzüllött egykori Milan csatárt (A 98-as Ronaldoval egy skálán lehet emlegetni).
A Selecao 2002 óta nem nyert világbajnokságot, és 2007 óta nem nyerte meg a Copa Americát, és egy egész ország Neymartól várja a megváltást.. A brazil nép azonban egyet felejt el: Hősük mellett kevés az igazi klasszis a támadósorban. Pelé egy olyan extraklasszist szorított ki, mint Altafini, a Fekete gyöngyszemet négy évvel később Amarildo pótolta, hogy aztán 1970-ben már Tostaoval, Rivelinoval, és Jairzinhoval rohamozhass a kapukat. Romario mellett ott volt Bebeto, Ronaldo mellett pedig Rivaldo és Ronaldinhho. Pelé pótlását simán meglehetett oldani 62-ben, mint ahogy feltételezem, hogy Elber, Romario vagy akár Jardel segítségével is megnyerték volna a brazilok a 2002-es VB-t. Ma ez nincs, van Neymar, plusz maximum a hátvéd Thiago Silva, akire azt merem mondani, hogy extraklasszis. Jelen állás szerint ez a garnitúra nem alkalmas arra, hogy nagy tornát nyerjen. (A 2013-as Konföderációs kupáról mindent elmond, hogy a VB-n hetet kapó brazilok mellett a csoportból kieső olaszok és spanyolok voltak az érmesek.) Neymar számára pedig nyilván óriási a teher, amit nem úgy tűnik, mint aki el tudna viselni. 2011-ben a Copan, úgy harangozták be, mint az új Pelét, ám egyetlen meccset leszámítva szinte momentuma nem volt, a VB-n tényleges vezér volt a csoportban, ám Kolumbia valamint Chile ellen mintha a pályán sem lett volna. A brazilé nép azzal takarózik, hogy a klasszissal a soraikban legyőzték volna a németeket, ám valószínű, hogy nem 7:1 lett volna a végeredmény, hanem mondjuk 5:2. (Szerintem sokkot is okozott a csapatnak, a vezér Kolumbia elleni kidőlése.) És a jelenlegi Copa America sem róla szólt eddig, és még finoman fogalmaztam. Ezzel azonban nincsen semmi baj, mint írtam, ő még csak 23 éves, és ennyi idősen maximum Pelé tudott vezetője lenni a csapatának, Maradonan később lett a világ legjobbja, Messi és Cristiano Ronaldo pedig még nem is mutatta meg, igazából, mit is tudnak válogatott szintne. (CR7 2004-ben világsztárrá válásának hajnalán, egy Decoval, Figoval felálló csapatban tudott valalmit villantani, Messi válogatottbeli tevékenységéről pedig csak a Mexikó elleni átemelős gólját tudom felhozni 8 évvel korábbról mikor döntő helyzetben mutatott valamit. Aztán persze ott van az ellenpélda Thomas Müller személyében, aki azonnal berobbant, második profi idénye után a válogatottban is.)
Nyilvánvaló, hogy a cérna elszakadásának egyik oka az imént felhozott teljesítménykémszer, a másik pedig a védők munkája. Egy ilyen sztárt nyilvánvalóan agyon faragnak a 90 perc során (Lást tavalyi VB.), és látjuk milyen az, amikor egy Cristiano Roinaldonál (Idén február), vagy egy Maradonnánál elszakad a cérna (1982), ám ez nem mentség. Tény, hogy a hentesnek is beillő hátvédek kikészíthetnek valakit, ám érdemes megnézni, hogy Thomas Müllert, Mario Gomezt, Mario Götzét, akik szintén az élvonalba tartoznak, soha nem állították ki. (Csakúgy, mint az 520 meccset játszó Philipp Lahmot, aki történetesen védő.)
A 4 meccses eltiltás szerintem nem pusztán a labdás esetnek szól (Fabregas is 1 meccset kapott ezért.), sem pedig a bírónak való beszólásért. (Ilyet is láttunk százat..), ez egyszerűen magának Neymar nevének szól. Ő egy példakép a fiatalok számára, és most példát akarnak statuálni vele, mintegy zéróra csökkentve Brazília éremszerzési esélyeit.
Neymarból még bármi lehet, ám amíg a Barcában nem ő a legnagyobb sztár, simán játszhat teher nélkül, a válogatottban fel kell nőnie a vezér szerepére, más különben nem lesz belőle az, akit a tehetsége alapján vártunk.

Címkék: SPORT