"Bravó" Magyar Televízió!

 Ha még nem is jutottunk el oda, hogy az úgynevezett Közmédia egy szintre kerüljön az RTL-TV2 párossal, de ez mindössze idők kérdése

.  A mostani hetekben egyre több bajom támadt a Magyar Televízió intézményével. Most nem arról beszélek, hogy az éppen aktuális párt propagandatelevíziójaként funkcionálnak, mert ez így volt a szocializmusban valamint az elmúlt 24 esztendőben is, amióta megtörtént a rendszerváltás.  De még csak nem is arról, hogy a kertévéket másolva megpróbálják "szórakoztató" műsorokkal magukhoz láncolni a nézőket (Maradj talpon, Magyarország szeretlek), vagy a prosztóhumor kedvelőit igyekszenek ellátni (Bagi Nacsa, Irigy Hónalj Mirigy Show,stb).  Az a gond, hogy ez az egész a magyar emberek adójából megy, és nem működik rendesen,hanem egy szar kereskedelmi adó szintjét ütik meg immáron egyre többször. .
Bármilyen széles spektrumát is adják  a sportközvetítéseknek, ha módomban áll máshol megtekinteni az adott eseményt, nem habozok a távirányítóért nyúlni. És ez cseppet sem a kommentátorok munkája miatt van, hiszen ők általában nagyon is színvonalas munkát végeznek. A nagy problémám a rendszertelenséggel van. Már a téli olimpia alatt is kidühöngtem magam, és ez a "düh" azóta is bennem van a Telesporttal kapcsolatban.
Például milyen húzás az, hogy egy F1-es közvetítést háromszor szakítanak meg reklámmal, és nekem osztott képernyőn kjell néznek 2 percig Vettel versenyét valamint a lelkét eladó Nagy Ferót.  A hivatalos szabályzat szerint ugyebár nem lehet elvenni a teljes képet, így ehhez a fraamuci megoldáshoz kellett folyamodni. Ez persze már megvolt az RTL Klubnál is, de ő náluk még meg lehetett érteni. Isten ments, hogy én nekiálljak védeni az a csatornát, de ők a reklámokból éltek, ellentétben a Magyar Televízióval, amelyet viszont az állam finanszíroz a nép adójából.  Arra a két órára igazán felejthetetlenék szponzoraik alfelének fényezését.Amikor pár éve még lehetett fogni kódolatlanul az olasz állami tévét, elképedve tapasztaltam, hogy egy labdarúgómeccs közvetítése alatt, ha kirúgás következett 10-15 másodpercre reklámra kapcsoltak, nem adok 10 évet, és nálunk is ez lesz a helyzet.
 A héten az M1 közvetítette az úszó Európa bajnokságot is, és ezzel is gondjaim támadtak. Amint véget ért egy döntő egyből kapcsoltak a stúdióba, és hosszú percekig ott tartották a képet, akkor is, ha éppen eredményhirdetés következett. (Persze olyan ceremónia, amelyen magyar versenyző nem vett részt.) Nem tudom az MTV-nél hallottak-e már arról, hogy a televíziózásban akár össze lehet kapcsolni a helyszíni képet a budapesti hanggal. Ha így történt volna, akkor nem is agitálnék az ellen, hogy Dr. Soós Csaba okfejtéseit kelljen hallgatnom, de így, hogy nem a dobogósokat mutatták, hanem a stúdiót, így már egészen problémás a helyzet.
Amiben viszont már nagyon kezd hasonlítani az MTV a kertévékre, az a műsorok rendszertelensége. A tavalyi év utolsó napján leadták a Monty Python Repülő cirkusza című sorozat első epizódját. Én gondoltam azért, mert, hogy ezentúl szombatonként láthatjuk a brit komikuscsapat munkájának, mind a 45 részét. Láttuk? Dehogy! A drága jó köztévé ugyanis valami 8 hónappal később adta le a második epizódot, hogy aztán a tegnapi harmadik epizód után Pysthonék ismét eltűnjenek a műsorról. Bő 2 évtized telt el azóta, hogy utoljára egy országosan fogható adó leadta a műsort, erre most így ki toltak azokra akik vártak a sorozatra. Komolyan mondom ennél már csak az lett volna jobb, ha le sem adják.  Értem én, hogy a Repülő Cirkusz nem az a sorozat, amelynek epizódjai szövedékesen kapcsolódnak a másikhoz, de ez akkor is tiszteletlenség volt a nézőkkel szemben.
Hányszor, de hányszor dühöngtünk már azon, hogy az RTL a TV2, a Viasat, vagy valamelyik kereskedelmi tv nem kezdte el időben az adott műsort. Tegnap megértük azt, hogy ez a gyalázat az állami tévében is megtörténjen, és nem egy vagy két percről volt szó, hanem több, mint fél óráról. És most nem arról volt szó, hogy egy sportközvetítés, vagy valamilyen élő esemény miatt kellett ennyit várni, hanem az egész műsort valami miatt fél órával hátrébb tolták.  A Cape Fear- Rettegés foka című film 21:20 helyett 21:55-kor vette kezdetét, és a műsorváltozásról még csak említést sem tettek ezek a drága lelkek, sőt még a Teletexükön is hirdették, hogy elkezdődött a film.  
A Magyar Televízió tehát hiába adja még mindig a legjobb filmeket, egyre inkább kezd alámerülni a kereskedelmi tévék szintjére. Az egyetlen jelentős különbség ami megkülönbözteti őket a vetélytársaiktól, mindössze annyi, hogy ők még nem adnak reklámot a filmek/sorozatok közben. Még!

 

Címkék: EGYÉB