Mitől (nem) hős Catlyn Jenner?

1.jpg



Mint az ismeretes a valóságshow hősöket nemző korábbi tízpróba bajnok Bruce Jenner nővé operáltatta magát, és ez az ügy mintegy tolerancia hullámot indított el az Egyesült Államokban, hiszen sokan hősként tekintenek Catlyn Jennerre tette miatt.
Először is le kell szögeznem, hogy erről a hírről körülbelül 1 hete értesültem, addig annyit tudtam, alanyunkról, hogy kiváló sportoló volt, valamint, hogy az LMBT mozgalom egyik jeles képviselője.
(Azt sem tudtam ki a lánya, vagy hogy ki a veje.) Aztán a legújabb South Park rész trailere kapcsán utána néztem a témának, és kissé ledöbbentem, no nem Jenner tette miatt, hanem amiatt, hogy újra visszatértünk a píszi érájába.



Először is szögezzük le, hogy  itt nem Jenner döntésével van baj, hiszen egy férfi testbe zárt nőről van szó, aki a saját boldogsága érdekében cselekedett. Sőt még azzal sincs probléma, hogy kiállt és a világ elé tárta azt, hogy átoperálták, hiszen ellentétben az átlag kommentelők világnézetével,  nem lehet elkapni sem  a homoszexualitás sem pedig a nemi identitászavar nem elkapható. Jenner egyébként heteroszexuális férfiból lett leszbikus nő, ergo neki a testképével volt gond.
Az igazi probléma a közvélemény reakciója, akik piedesztálra emelték Jennert tette miatt. A testi önképzavar igenis egy súlyos betegség, és  immáron évtizedek/évszázadok óta jelen van a társadalmunkban. A nem változtató műtéteket pedig évtizedek óta sikeresen tudják elvégezni a páciensek kérésére. Többen gratuláltak alanyunkat, sőt sokan hősnek és néhányan gyönyörű nőnek nevezték táviratukban, gratuláló üzenetükben.

Egyrészt: A szépség relativitás kérdése, szerintem inkább egy átlagos MILF-et faragtak belőle mintsem egy szexbombát. Másrészt nem ő az első nemváltó híresség, így a hős megfogalmazást sem tudom értelmezni. Mitől lenne nagyobb hősiesség magadat nővé operáltatni (ha belül különben is nő vagy), mint mondjuk felnevelni 4 gyereket, az életed kockáztatásával tüzet oltani, vagy éppenséggel megnyerni a tízpróbát az olimpián?  És különben is, ő hol tett ezt meg, az Egyesült Államokban ahol azért 2015-re eljutottunk oda, hogy nem dobálják meg sem a melegeket, sem a transz neműeket egy-egy coming out után. Itt magának Catlyn Jennernek a boldogságáról van szó, amelyben azonban mindenki lájkokat/ szavazatokat/ pozitív megítélést megszerezni akarván osztozott.
Harmadrészt miért is kell gratulálni egy mára teljesen elfogadott dologhoz? Soha sem értettem, hogy mikor valaki beválja, hogy ő a férfiakat/nőket szereti férfiként/nőként vagy éppen, hogy ő más nemű, mint amilyennek született. miért gratulálnak neki: Az illető elmondta, hogy mi nyomta évekig a lelkét, és túl akar lendülni ezen az egészen. Bevallott valamit, ami neki könnyebb, és az elfogadás nem arórl szól, hogy felmagasztaljuk, (vagy ellentétes esetben elnyomjuk), hanem éppen arról, hogy meghalhatjuk , hogy mi nyomja a lelkét, és élünk vele ugyanúgy.
Ebben a kontextusban ő maga a páciens és a közönség a pszichológus, és nem gondolom, hogy  a pszichoanalitikus  gratulálni szokott a megnyíló betegnek.  

Címkék: EGYÉB