5 éve Sipi nélkül

sipijenci.jpg 

5 éve már, hogy Magyarország egyik legjobb kommentátora, a kerékpársport avatott szakértője, az Eurosport mókamestere Sipi vagyis Sipos János nincs köztünk. Az ember okvetlenül elgondolkozik, hogy mennyi minden történt a (kerékpár)sportban, és valahogy hozzágondolja, hogy vajon Sipi mit szólna ezekhez a történésekhez. Hogyan véleményezné Amstrong botrányát, Nibali fantasztikus sikerét a Giro-n, vagy Froome tarolását az utóbbi idők Tour-jain. Az Eurosport az utóbbi öt  évben is számos kerékpárversenyt közvetített, roppant tehetséges kommentátorokkal, ám ezek a közvetítések már nem olyanok mint 1996 és 2012 augusztusa között. 

Ha nincs Ő (illetve ifjabb Knézy Jenő), akkor ma nem jelentene napokig vitatémát magyar internetezők között, hogy ki kellett-e zárni Sagant a Tour-ról, hogy Nibali mennyire mérhető Froome vagy Contador szintjéhez, vagy, hogy Lance Amstrong csalónak számít-e és még lehet sorolni a kérdéseket. Ahogyan Dávid Sándor megteremtette itthon a Formula-1 kultúráját, úgy teremtette meg a hazai kerékpársport közvetítésének iskoláját Sipos János és Knézy Jenő. Egy átlagos kerékpáros szakasz ugyanis nehezen közvetíthető, mivel nincs túl sok esemény, ám ők ketten képesek voltak elérni, hogy ezrek üljenek le a képernyők vagy a számítógép elé (Ők alkalmazták először az interaktív közvetítés intézményét Magyarországon.) és nézzék a versenyeket. A szakaszok során a lehető legváltozatosabb témákról esett szó, földrajzról, gasztronómiáról, egyéb más sportokról, és még számtalan dologról. A közvetítések varázsa azonban abban rejlett, hogy Sipi felkészültségét a fenti témákból bármikor lehetett ötvözni a humorral. Elhangoztak vicces sztorik a kommentátorok életéből, a versenyek történetéből, vagy egyszerűen csak egy-egy mondásuk vált örök érvényűvé a sportrajongók körében. ("Erre rövidebb, arra hamarabb." Mongol körversenyek.) A magyar nézőket pedig ez a stílus megvette kilóra: mikor Sipos egy-egy unalmasabb NB1-es meccset közvetített a rádióban csak úgy zúdultak az SMS-ek a hallgatóktól, hogy beszéljen már a kerékpársport aktualitásairól. Ez a feltűnése előtt elképzelhetetlen volt. 

A kerékpár rajongók Sipi tolmácsolásában élték át az 1996 és 2012 közötti legfontosabb kerékpáros eseményeket, Amstrong diadalmenetét, Pantani drámáját, Bodrogi László fergeteges világbajnoki ezüstérmét és Vinokurov londoni győzelmét is. Utóbbi volt az utolsó közvetítése Sipinek, és talán a legemlékezetesebb mind közül és a legméltóbb a búcsúhoz. Mikor a kazah legenda célba ért a kommentátor elsírta magát, mintha csak érezte volna, hogy itt most valaminek vége szakad.

A kerékpárrajongó persze várta, hogy mikor hallja újra Sipit, aztán nem ő közvetítette a női versenyt, sem az időfutamot, és a pályakerékpár közvetítések első napján sem volt halható. Aztán kiderült, hogy Sipi nincs többé fizikai valójában. Sohasem felejtem el a döbbenetet és a szomorúságot mikor olvastam a hírt, vagy ahogyan az Eurosport aznapi közvetítései során mindenkinek elcsuklott a hangja. Ifjabb Knézy Jenő másnap be volt osztva valamilyen női kosárlabda mérkőzésre, és a hangjából érezni lehetett, hogy legszívesebben most nem élete első olimpiáján lenne, hanem Fóton a barátja és pótapja mellett. Aztán mikor Jenő hazatért, a Vuelta első szakaszán eltörött nála a mécses, és gyakorlatilag nem tudott Sipos János nélkül közvetíteni. Nem véletlen, hogy hamarosan el is hagyta az Eurosportot, mert valószínűleg nem tudott abban a stúdióban dolgozni ahol másfél évtizedig közvetítettek Sipivel. 

Sipos János halála még mindig pótolhatatlan űr a magyar sportkommentátorok körében, ám nekünk rajongóknak a hiánya miatti szomorúság mellett naponta  eszünkbe juthat egy-egy emlékezetes közvetítése, vicces beszólása, vagy akár beugorhat néhány emlékezetes közvetítése is. Sipos János sohasem lesz elfelejtve azok körében, akik hallották őt kerékpárversenyt közvetíteni. Az interneten rengeteg felvétel fellelhető az ő tolmácsolásában, és ez is őrzi legendáriumát. 

Címkék: SPORT