Kurt Warner: Egy példaértékű életút

Egy olyan irányítót választottak be a mai napon a Hírességek Csarnokába, akinek élete milliókat inspirált, és történetére nyugodtan használhatjuk a "Hollywood-i" jelzőt is. (Remélem, hogy ez a karrier egyszer meg is fogja kapni a méltó filmadaptációt.) Kurt Warner volt az a játékos, aki a reménytelenségből jutott be a  professzionális sportvilág csúcsát képező ligába, hogy aztán a legnagyobb sztárok egyikévé váljon. 

Kurt 1993-ban diplomázott a Northerm Iowa Egyetemen, a Drafton azonban nem kellett egyik csapatnak sem az NFL-ből. A Green Bay Packersnyári edzőtáborába hívták meg a draftolatlan irányítót, ám a nyár végén a "sajtfejűek" vezetői sem voltak meggyőzve Warner képességeiről, és így szerződés nélkül maradt. (Ráadásul valószínű, hogy Brett Favre mellett maximum pillanatai lehettek volna a következő években.) A csalódott Kurt így jobb, híján munkát vállalt egy boltban, valamint másodállásként szerepet vállalt egyeteme edzői stábjában. A játékról azért így sem mondott le, és 1995-ben leszerződött az Iowa Barnstormers nevű Arena Fottball csapattal. A kispálya feküdt Warner képességeinek, és 1997-re a liga legjobb irányítójává vált, számtalan rekordot megdöntve. Ugyan a bajnoki finálét mindkétszer elvesztették, mégis egyértelmű volt mindenki számára, hogy ő kinőtte az Aréna Futball világát. (Azóta korábbi csapata visszavonultatta a mezét, és beiktatták a liga Hírességek Csernokába is.)

1998-ban aztán teljesült az álma, és az NFL-ben szereplő St. Louis Rams szerződtette. Csapata szinte azonnal kölcsönadta az NFL Europe ligában szereplő Amsterdam Adrmiralsnak, így a bemutatkozásra még várni kellett a legnagyobbak között. Európában ismét bebizonyosodott Warner klasszisa, és az "Öreg kontinensen" is kiemelkedett a játékával. Miután a Rams visszahívta, harmadik számú irányítóként számoltak az akkor már 27 éves játékossal. Első szezonjában szinte végig a padon ült, mindössze egy tét nélküli meccsre állították be néhány játékra. Miután az 1999-es előszezonban az eredeti kezdőirányító megsérült, nem sok jót jósoltak az előző szezonban 12 vereséget elszenvedő, tapasztalatlan irányítóval felálló "Kosok számára". Warner azonban bizonyított: Sorozatban az első 6 mérkőzésen győzelemre vezette a Rams-t, és a lesajnált csapat a bajnoki cím egyik esélyesévé lépett elő. A 13-3-as alapszakasz után nem is volt kérdés, hogy a minden mérkőzésen minimum 21 pontot szerző támadósor vezérét, Kurt Warnert választják meg MVP-nek. Kurték, a főcsoport elődöntőben 49 pontot elérve győzték le a Minnesota gárdáját, majd leginkább a védelemnek köszönhetően a Tampa Bay-t is felülmúlták a főcsoport fináléjában. (11:6) A Super Bowl aztán megint a Rams diadalmenetét 
, és Kurt villogását hozta, és végül immáron legendásnak mondható körülmények között végül a Tennesse is behódolt a Ramsnek. A döntő legértékesebb játékosa értelemszerűen a bajnokcsapat irányítója lett.

A Rams a következő szezont is fergetegesen kezdte, 6 győzelemmel és több 40 pont fölötti mérkőzéssel is. Kurtot azonban sérülések gyötörték, és mindössze 11 alkalommal léphetett csak pályára a címvédőknél. Hiánya meg is látszott a St. Louis-i csapat játékán, amely végül éppen csak bejutott a rájátszásba. A Wildcard körben aztán a New Orleans meg is állította a csapatot. Hősünk 2001-re visszanyerte formáját, és csapata ismét ragyogóan teljesített. A Rams 14 meccset nyert az alapszakaszban, ismét fergeteges támadójátékot bemutatva. (Az MVP természetesen megint ő lett.) .A szezon csúcsát azonban a főcsoport elődöntő jelentette, ahol Warnerék gyakorlatilag lemosták a Green Bay Packerst. (45:17.) A Philadelphia legyőzése után, jöhetett a New England elleni Super Bowl, amely minden idők egyik legdrámaibb fináléját hozta. A Rams hiába dolgozott le 14 pontos hátrányt, Adam Vinatieri utolsó másodperces mezőnygólja megfosztotta őket az újabb sikertől.(Ez volt Tom Brady első Super Bowl győzelme.) 2002 immáron  a hanyatlás éve volt a klasszisnak, aki kézsérülése miatt már a sérültlistán fejezte be az évet. A következő szezon során pedig egy kiábrándítóan gyenge mérkőzés után pedig elveszítette kezdőpozícióját. A csapatot az elitbe visszajuttató Warnernek gyakorlatilag a padról kellett végignéznie, ahogy Marc Bulger rájátszásba vezeti a csapatát. (Amely a Carolina Panthers ellen vérzett el a rájátszásban.)

2004-ben a New York Giants azzal a nem titkolt céllal szerződtette, hogy segítse az akkor draftolt Eli Manning munkáját. Az óriások jól is kezdték a szezont, ám a 7. mérkőzés után leváltották Warnert, hogy a hasonló kaliberű játékossá váló Manning már abban az évben átvegye a kezdőszerepet. (Végül a Giants negatív mérleggel esett ki az alapszakaszból.) 

2005 nyarán az Arizona Cardinals csapatába szerződött, és a "pintyek" csapatának kezdő irányítója lett. 2006-ban elveszítette ezt a titulusát, és csak 2008 őszére tudta lenyomni 
Matt Leinartot a pozícióharcban. Az addig általában vegetáló arizónai csapat Warner vezérletével nem látott remeklésbe kezdett. Az alapszakaszban csoportgyőztesként jutottak tovább, 9-7-es mérlegükkel. A Wild-card körben nagy csatában verték az Atlantát, majd a Carolina és a Philadelphia megverése sem okozott problémát számukra. A leírt irányító ismét sztárrá vált, és a lesajnált csapatot pedig már-már a Super Bowl esélyeseként kezdték emlegetni. A Pittsburgh elleni fináléban minden idők legtöbb passzolt yardját teljesítette a SB történetében, ám mégsem emiatt emlékeznek rá. Az első félidő utolsó másodperceiben az Arizona a vezetésért támadott, mikor Warner eladta a labdát, James Harrison pedig 100 yardos (kozmikus) touchdow-t futott. A csapat hiába vette át Kurt remeklésének köszönhetően a vezetést, végül a drámai véghajrá után Pittsburghbe került a Lombardi trófea. 2009-ben ismét nem volt kérdéses az Arizona csoportgyőzelme, az irányító teljesítménye pedig éppen csak elmaradt az egy évvel korábbi játékától. A wildcard körben döbbenetesen nagy meccsen hosszabbítás után tudták legyőzni a Green Bay-t, a New Orleans azonban gyakorlatilag tönkreverte őket. (45:14) Kurt végül a kispadon fejezte be legendásnak mondható NFL karrierjét. 

A 2010-ben visszavonuló, hétgyermekes, mélyen vallásos legenda a valóéletben is igazi példaképpé vált, mivel fizetése jelentés részét karitatív célokra ajánlotta fel. Feleségével, Brendával (aki állítása szerint rábeszélte karrierje folytatására.) külön alapítványt működtetnek rászorulók részére. 

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Kurt Warner méltó helyre került azáltal, hogy beiktatják a legnagyobbak közé. 


Címkék: SPORT