TOP5 Harvey Keitel alakítás

Ma töltötte be 75. születésnapját, az általam csak a mellékszerepek egyik királyának tartott színészóriás Harvey Keitel. az évek folyamán számtalan kiváló alakítás fűződött a nevéhez, elég  a Thelma és Louis epizódszerepére, vagy a Zongoraleckében megformált karakterére gondolni. Hiába kapott azonban kiváló szerepeket, sajnos sohasem futotta be azt a karriert, amelyre valós tehetsége predesztinálná. Pont emiatt a tény miatt vállalt szerepet annyi rossz vagy éppen gagyi filmben Az pedig, hogy sohasem díjazta az Amerikai Filmakadémia, az pedig már a vicc kategóriába tartozik.  Ebben a listában az általam 5 legjobbnak tartott alakításáról lesz szó, mondanom sem kell a lista teljesen szubjektív.

 

1. Júdás a Krisztus utolsó megkísértése című filmben (1988)

júdás.jpg

Martin Scorsese botrányfilmjében kulcsszerepet kapott. Ugyan az áruló tanítvány csupán mellékszereplőként van jelen, de a történetben legalább akkora hangsúlyt kap, mint Jézus.  Júdás drámája abban rejlett, hogy el kellett árulnia mesterét, aki nem teljesítette be. Júdás a történet elejéén még militáns, majd egyre inkább hívővé lesz, hogy aztán a végére meggyűlölje Jézust.  ez az érzelmileg labilis karakter, rendkívüli színészi játékot meg, és Keitel magasan abszolválta az elvárásokat.  Mindig színészi kelléktára legjavát nyújtotta, annyi túljátszással, amennyit a szerep megkívánt. Számomra érthetetlen, hogy ezt a kiváló alakítást mért jelölték Arany Málnára.

2. Sport a strici a Taxisofőr című filmben (1976)

TaxiSport.jpg

Scorsese, De Niro és Keitel hármasa meghatározó volt a 70-es évek filmgyártását tekintve.  munkakapcsolatuk a 73-as Aljas utcákkal kezdődött, ott még Keitel volt a főszereplő, majd 76-ra szerepet cseréltek, és a rendező egyik legjobb döntése volt ez.
Hezitáltam, hogy melyik gátlástalan karaktere kerüljön fel a listára, de végül a strici mellett döntöttem.  Kevés ilyen gerinctelen férget lehetett látni a filmtörténelemben, mint amilyen az ő általa megformált figura.  Teljesen amorális, a néző elhiszi, hogy a főhősnek ki kell menekítenie a fiatal prostit abból a közegből, amelyben él, és Sportnak pedig meg kell bűnhődnie. A karakter egyik nagyjelenete, amelyben bemutatják, hogy hogyan is manipulálja az ő általa futtatott kislányt.

3. Mr Fehér alias Harry a Kutyaszorítóban című filmben (1992)

harvey-keitel-in-le-jene.jpg

Tarantino első mozijában ő alakíthatta a tragikus hőst. Mr Fehér megformálása igazi jutalomjáték volt a számára, látszik rajta, hogy élvezte a szerepet. Itt bemutatott játékában az a legbriliánsabb, ahogy a néző szinte azonnal azonosulni tud vele. Hiába látjuk, ahogy megöl két rendőrt, mégis szurkolunk neki, hiszen morálisan jóval-jóval a többi gengszter felett áll.  Így amikor ő koppan, kissé mi is meghalunk belül.

4. Winston Wolf a Ponyvaregény című filmben (1994)

Winston_Wolf.jpeg

2 évvel a Kutyaszorítóban után a karakterekben gondolkodó Tarantino megtalálta a tökéletes színészt Wolf a problémamegoldó szerepére. A film 2/3-áig szó sem esik a karakterről, ám utána a rendező 2 perc alatt felépít Wolfra egy kisebb mítoszt. mindezt persze Keitel játéka igazolja is, hiszen brillírozik az angol hidegvérrel és német precizitással is rendelkező "takarító" szerepében. Számomra ezek a Ponyvaregény legemlékezetesebb pillanatai, amely egy generációkat átívelő élménynél nagy szó. Karaktere varázsa tulajdonképpen abban rejlik, hogy Julest és Vincentet, akik élet és halál urai, kettő perc alatt hülyegyerek szintjére süllyeszti.  Erre mondják azt, ma divatos kifejezéssel, hogy Bad ass.

5. Jacob Fuller tiszteletes az Alkonyattól pirkadatig című filmben (1996)

harvey alkonyattól.jpg

Rodriguez vámpírparódiája ugyan nem filmművészeti szempontból ugyan nem mérhető sem a lista első négy helyezettjéhez, sem pedig mondjuk a Thelma és Louishoz, ám én mégis kultiválom. az ok nagyon egyszerű. Harvey Keitel egyszerűen fantasztikus benne.  A történet szerint egy hitehagyott tiszteletest játszik, aki a vámpírok támadása után mégis Isten harcos szolgájává válik.  A jellemfejlődés végig szemügyre vehető a történet előrehaladása folyamán. Abban, ahogy a színész eljátssza ezt a szerepet egyszerre fedezhetünk fel rendkívüli belső erőt és nagyfokú méltóságot.

Címkék: FILM