TOP12 karakter a Twin Peaks című sorozatból

Miután ma reggel megnéztem a Tűz jöjj velem című filmet, befejeztem a Twin Peaks széria megtekintését.  Mivel ezelőtt még nem láttam egyetlen epizódot sem, és mint tudjuk egy újszülöttnek minden vicc új, így engem valósággal elvarázsolt ennek a kisvárosnak a világa.  Elég volt megtekintenem a bevezető epizódot, és máris magával ragadott ez a világ, majd elég volt megnéznem a Cooper ügynök álmát tartalmazó epizódot, és máris Twin Peaks mániákus lettem. A sorozat nálam két dolog miatt lett 10 nap (ennyi idő alatt néztem végig 30 epizódot, egy filmet és olvastam el két könyvet) alatt óriási kedvenc. Az egyik tény az, hogy mindenki megtalálja a magának kedves szegmensét a szériában, hiszen a Twin Peaks alapjában véve egy thriller, de tartalmaz misztikumot, romantikát, már-már szappanopera szerűen, drámát és nem kevés humort is. A másik ok pedig egyértelműen a pompás karakterei. Egyetértek azon vélekedéssel, hogy a 30 epizód végére a nézőnek már senkit sincs oka gyűlölni igazán, hanem mindenki egy kicsit szerethetővé válik.   Hogy ezt egy saját példával igazoljam, az első epizódok után megvoltam győződve róla, hogy a listán nem szereplő Bobby Briggs a sorozat rosszfiúja, aztán kiderült, hogy egy végtelenül szerencsétlen, kisfiú.


Következzen tehát szubjektív listám a Twin Peaks 12 legnagyszerűbb karakteréről.  Annyi kritériumot tettem magammal szemben, hogy a listán szereplő karaktereknek legalább 3 epizódban szerepelnie kellett, s így például nincs a listán az egyébként kiválóan megírt Dennise Brisson ügynök karaktere.
 

1. Dale Cooper különleges ügynök

twin+peaks+dale.jpg

Az, hogy ő lesz az első a listán csak a naplója  elolvasásáig volt kérdéses. Cooepr ügynök zsenialitása a különleges nyomozási módszereiben rejlik, melyben felhasználja a deduktív eljárást vagy a mágiát. Ahogyan a sorozatban is említik, ő Sherlock Holmes XX. századi megformálója, el,áje szinte a párját ritkítja. Bár gyermekkorától az FBI-nál szeretett volna dolgozni, és később ott is helyezkedett el, de már az első epizódokban világossá válik, hogy az ő közege bizony egy Twin Peaks szerű kisváros. Amit még imádok a karakterben az a végtelenül nagy stílusa, ha a mai netes divatos kifejezéssel szeretnék élni, akkor minden megmozdulása egyszerűen "epic", beleértve ahogy eszik, ahogy beszél, vagy ahogy egyszerűen csak kinyitja az ajtót.  A karakter megformálására nem is találhattak volna alkalmasabb színész, mint Kyle Maclachen, aki valósággal lubickol az ügynök szerepében. a sorozat sztorija az ő gonosz elleni harcáról szól, amelynek végkimenetele David Lynch ismeretében nem lehet kétséges.

2. Albert Rosenfield ügynök

albert.jpg

Az epizódok előrehaladtával leginkább a Miguel Ferrer által megformált FBI ügynökkel tudtam azonosulni.  Minden szavával valakibe keményen belegázol, de legalább beismeri, hogy egy cinikus barom.  Ám ez csak a látszat, Albert a szíve mélyén ugyanis egy nagyon is azonosulható humanista érzületű ember, aki csak a külvilág felé közvetíti a róla kialakult képet.  A humanizmusról előadott monológja pedig számomra a sorozat egyik, ha nem a legjobb pillanata.

3.  Andy Brennan seriff helyettes

 andy.jpeg

A Twin Peaks-i rendőrség gyöngyszeme igazából teljesen alkalmatlan a posztjára, nyilvánvalóan azért van ott, hogy meglegyen a létszám, az állományban. lőni nem igazán tud, idegrendszere nem igazán bírja a bűneseteket, de mégis hatalmas szíve miatt mindenki szereti. Néhány jelentetben azét látszik, hogy helyén az esze, és ilyenkor rácáfol az előző mondatban taglalt viselkedésére.  Esetlensége, és kissé lassú agya és barátnőjével való kisebb civakodásai jelenti a fő humorforrást a történetben.

4. Cathreine Martell

cathreine.jpg

A sorozat fő méregkeverője, akinek semmi és senki sem szent. Gátlástalanul képes átlépni bárkin, céljai elérésében. Ben Horne iránt érzett ambivalens érzései erősítik a sorozat szappanopera beütését, kettejük kapcsolata az egész történeten átível. Bár kegyetlen, és számító néhány jelenetben, mint az első évad fináléjában, vagy a férjével közös pillanatokban, azért látszik, hogy nincs kőből az ő szíve sem.  A karakter alakító színésznő Piper Lauerie játéka  az egyik legerősebb a sorozatban.

5. Leeland Palmer

leeland.jpeg

A sorozat tragikus hőse, Laura Palmer édesapja. Az első évadban a lánya iránti gyász valósággal elemészti, ezek a jelenetek hozzák az igazi drámai pillanatait a szériának (lásd temetés). Imádott lánya iránti halála után már nem is igazán találja meg önmagát, jelleme drasztikusan torzul el...  A második évad elején leginkább furcsa viselkedése miatt emlékezetes leginkább a szereplő. A sorozatban látható utolsó előtti jelenete pedig számomra abszolút a Twin Peaks legmeghatóbb pillanata.

6. Bob

BOB.jpg

Mivel ez egy Spoiler mentes lista, így róla annyi elég, hogy ő Bob, és a személye a történet előrehaladtával lesz egyre fontosabb. .)

7. Hanry Truman seriff

truman.jpg

Nemrég olvastam egy vélemény, amely szerint a seriff karaktere túl sótlan a sorozatban. Ezzel nem értek egyet, hiszen Cooper mellett tényleg kissé egysíkúnak tűnik, ám ez nem azt jelenti, hogy unalmas is lenen. Remekül végzi a munkáját, nem hiába vívott ki magának hatalmas tiszteletet a város lakóinak körében. Ha Cooper a modern Sherlock, akkor ő rá nyugodtan rámondhatjuk, hogy ő Doktor Watson, hiszen bár remek nyomozó, mégsem ér fel a társával.   ha úgy vesszük, ő egy valódi példázat a helyes magatartást illetően,.  Amikor titkos szerelmével valami történik, és utána a rá nem jellemző ódon kezd el viselkedni, az a sorozat egyik legemberibb pillanataként maradt meg bennem.

8. Garland Briggs őrnagy

MajorBriggs.png

Alapjában véve elítélem a republikánus nézeteket és a hadsereg intézményét, de Briggs őrnagy karaktere még én rá is komoly hatással volt.  Ha Trumannről azt írtam, hogy a talpig becsületes ember megtestesítője, akkor ezt  a jelzőt rá is használhatom.  Mindennél jobban szereti a fiát Bobbyt akit igyekszik a jó útra terelni. Cooperrel hamar barátságba kerül, a karaktere számomra leginkább a hatalmas intellektusa, és választékos beszéde miatt került fel a listára, na meg  Don S. Davis roppant meggyőző alakítása miatt.

9. Windom Earle

WindomEarle.jpg

Cooper tanítómestere, egyben a sorozat második felének antagonistája. Mikor olvastam a könyvet még csak reménykedtem ,hogy Earle ügynököt láthatjuk is a sorozatban, és nem is kellett csalódnom.  Ki kell mondjam, ennyire gátlástalan pszichopatát még életemben nem láttam, mint amilyen ez az ember (Vagy inkább félállat)

10. Audrey Horne

audrey.jpeg

A sorozat szexszimbóluma a legerősebben megírt és előadott tinikarakter a sorozatban. Bár igyekszik felnőttként viselkedni (dohányzik, vonzódik Cooperhez9, ám mégis leginkább csak az apja szeretete hiányzik számára. Fontos szerepet kap az a magánnyomozás, amelyet a gyilkosság ügyében végez, azért, hogy segítsen Cooper ügynöknek, még az életét is kockáztatja.

11. Benjamin Horne

ben.jpg

Vele kapcsolatban is olyan tévképzeteim voltak sorozat legelején, azt hittem majd ő lesz a város mindenható ura, akinek minden disznósághoz köze van, és  hogy ő a főgonosz, ehhez képest kiderült, hogy nem több, mint Cathreine csicskása.  Ennek ellenére végtelenül korrupt és gerinctelen, aki nem képes elviselni, ha kihullik a lába alól a talaj.

12. "Nagy" Ed Hurley

big ed.jpg

A kedves olvasónak, kissé furcsa lehet, hogy miért a benzinkutas, kissé sótlan karaktere foglalja el a lista utolsó helyét. Az ok egyszerű, ő az az ember, aki olyan magas erkölcsi szinten áll, amely az átlag ember számára felfoghatatlan. Élete tulajdonképpen egy kamaszkori botlás miatt gellert kapott, ám ő feláldozta a saját boldogságát a felesége miatt. a sorozat vége felé azért úgy tűnik, még az ő életében is akad egy nagyon pici remény....

Így belegondolva ez csak a töredéke annak a töménytelen mennyiségű pazar karakternek, amellyel a Twin Peaks 30  epizódja alatt találkoztunk, és olyan szereplők maradtak le a listáról, mint James,  a Tuskó Lady, Leo vagy Jerry Horne, vagy a már említett Bobby.

A közeljövőben majd készítek egy bejegyzést, amelyben a sorozat általam 10 legjobbnak talált jelenetét fogom egy listába gyűjteni.

Címkék: FILM