Alex Del Piero pályafutásának 7 legszebb gólja

Én lettem volna az egyik legboldogabb ember, ha Alessandro Del Piero dacolva minden realitással Magyarországra szerződött volna. Bár személye körülbelül úgy viszonyul a magyar bajnokság játékosálomanyának színvonalához mint mondjuk a 24 a Kisvároshoz, (Mindkettő műfaját ugyanúgy nevezzük, mégis ég és föld a különbség a színvonaluk között.)  mégis elgondolkodtatott volna, hogy egy szombat délután felkeressem--e a Bozsik stadiont, vagy valamely hazai létesítményt. Végül aztán győzött a józan ész, (és a pénz) és az olasz klasszis India felé vette az irányt, hogy levezessen csodás pályafutása végén.
Közel 20 esztendőn át szolgálta a Juventust és a válogatottat, és elvitathatatlan szerepe volt abban, hogy sok gyermek megszeresse a Seria A küzdelmeit.


Az idén 40 éves támadó pályafutása során számtalan csodálatos gólt lőtt, ebből választottam ki az általam hét legszebbnek ítélt találatot.

1. A Borussia Dortmund ellen (1997)

 

Kevés csapatnak volt akkora sansza a címvédésre a BL-ben, mint a Zebráknak. A 97-es döntőben minden idők legjobb Borussia Dortmundjával néztek farkasszemet, és abszolút esélyesként várták a müncheni 90 percet. Az esélyesség azonban megrészegítette őket, olyannyira nem gondolták méltónak a Dortmundot, hogy Del Piero csak a padon kezdte a találkozót. Alex a második félidő elején, 0:2-es állásnál lépett a pályára, és személye felvillanyozta a torinói csapatot. Az 52. percben Boksic beadását követően szemtanúi lehettünk a BL döntők talán legszebb góljának, mikor is Del Piero sarokkal juttatta Klos kapujába a játékszert.   A gól azonban bármennyire is csodás volt, nem ért túl sokat, hiszen a Juve végül 3:1-re elbukta a döntőt.

2. Az AS Roma ellen (2008)

A Németországban elnyert világbajnoki cím felvillanyozó hatással volt Alex karrierjére, aki az ezt követő három évben másodvirágzását élte. Bár 2007-ben és 2008-ban szerzett gólkirályi címet (Előbb a Seria B majd az első liga mesterlövésze lett.) mégsem szerzett ilyen pompás gólt egyik évében sem. A Róma elleni szabadrúgása egy örök élmény marad a számomra, ekkor bizonyosodtam meg ugyanis, hogy nincs olyan eleme a játéknak, amelyben az akkor 34 éves játékos ne lenne a világ legjobbjai között. Utóbb bevallotta, hogy egy szállodai szobában gyakorolta, hogyan kell jól szabadrúgást lőni, a sorfalat székekkel a kaput pedig az ajtóval helyettesítette. A tanulás bejött, a vizsga pedig kiválóan sikerült.
 

3. A River Plate ellen (1996)

 

A klasszis személyes kedvence foglalja el a dobogó harmadik fokát. Ez volt az a gól, amely jól tükrözte, hogy mennyire egy ösztönös zseniről beszélünk, aki képes volt a legnehezebb helyzetben is valami váratlan húzásra. Góljával a Juventus megnyerte az 1996-os Világkupát, valamint Alex is gazdagodott egy Toyota személygépkocsival, mint a találkozó legjobbja.

A gólról itt olvashat bővebben:http://tiborvilaga.blog.hu/2014/03/27/a_futballtortenelem_egyik_legszebb_golja_del_piero_vs_river_plate

4. Németország ellen (2006)

A német-olasz elődöntő vitán felül a 2006-os VB legjobb meccse volt. 118 percig gyürkőztek a felek, amikor Grosso vezetéshez juttatta a "vendégeket", eldöntve tulajdonképpen az egyik döntős kilétét. 2 perccel később a fellazuló német védelmet egy gyönyörű őszjáték után ismét maga alá gyűrték az azzurik, és Gillardino álompassza Del Pierohoz került.  Alexnek ez rutinmunka volt, a rá jellemző hanyag eleganciával átemelte Lehmant, majd fékevesztett ünneplésbe kezdtek, megforgatván a tőrt 82 millió német szívében.

5. A Fiorrentina ellen (1994)

Ez a gólja abban  üt el a többitől, hogy ezt még nem, mint világklasszis, hanem mint még ifjú tehetség szerezte. Ez, és a hasonló találatok kellettek ahhoz, hogy Alex előbb kiszorítsa Roberto Bagggiot, majd az olasz futball valóságos intézményévé váljon. Pompás kapáslövését ma is a klub egyik legszebb találataként könyvelik el.

6. A Borussia Dortmund ellen (1995)

Ismét a Dortmund az ellenfél, ismét Dortmund városa a helyszín, és Del Piero ismét show-t rendezett. Igazi klasszissá a 95/96-os szezonban vált, mikor is a Bajnokok Ligája megnyeréséig vezette imádott csapatát. A Borussia elleni győzelmük volt az első lépés a kupagyőzelemig. A "szétcselezett" védőknek és Klos kapusnak pedig valószínűleg napokig rémálmai voltak ettől a góltól

 

7. A Newcatle Jets ellen (2013)

 

Nagyot tévedett az aki úgy gondolta, Alex csak levezetni megy Ausztráliába.  Ontotta magából a gólokat, és mint ezen a felvételen is látszik, agresszivitása, és klasszisa nem kopott meg az elmúlt bő két évtized során.

 

Címkék: SPORT