55 érdekesség a 15 éves South Park filmről

south_park_-_bigger_longer_uncut-24_16589.png
Véleményem szerint a South Park nélkül kevesebb lenne nemcsak a mai tömegkultúra, hanem  a világunk is. Trey Parker és Matt Stone tabudöntögető rajzfilmjének akár egyetlen epizódja, többet tett  a szólásszabadság terjesztése miatt, mint sok közszereplő akár egész életében. A sorozat immáron 18 éve megy az amerikai Comedy Central csatornán, és bármennyi botrányt is okozta a négy fiú szürreális kalandjai, a sorozat kiállta az idő próbáját. Az alkotók idén júliusban ünnepelték a mozifilmjük (Nagyobb,  hosszabb és vágatlan) bemutatásának 15. évfordulóját, és ennek kapcsán gyűjtöttem össze több, mint félszáz általam érdekesnek vélt tényt a filmről.


Fontos megjegyeznem, hogy a tények nem fontossági sorrendben vannak, hanem a film idővonalát követtem, és néhány pontban kitérnék a film általam zseniálisnak vélt szinkronjára is.

1. A filmet 2000. augusztus 24-én mutatták be Magyarországon, egy héttel a sorozat premierje előtt.

2.Éppen emiatt néhány szereplő (Kyle, Kyle édesanyja, Séf bácsi. Mr Mkay) nem a sorozatban megszokott szinkronhangján szólalt meg az eredeti szinkronban

3.A Filmmúzeum csatorna 2010. szilveszterén műsorára tűzte a filmet, amelyhez  új szinkront készítettek, a sorozatban már megszokott hangokkal.

4. Kyle az édesanyja szemére veti, hogy Ike nem is az igazi fia, ez a probléma jelentette a 2. évad "Ike körülmetélése" című epizód fő problémáját.

5.A híradó szerint Szaddam Husszeint egy vaddisznócsorda ölte meg, a volt iraki diktátor egyszer azonban már halálát lelte a South Park történelmében, amikor a "Lukam nélkül soha" című epizódban a meglincselte a dühös kanadai tömeg   

6. A négy főszereplő kisgyermeket nem engedik be a Seggtüzelők filmre mondván, hogy az 18 éven aluliaknak nem ajánlott, ám látjuk, hogy három fiatal jegyet vásárol, Egy későbbi epizódban ("Ovi sokk") megtudjuk, hogy ők hatodik osztályosok.  

7 Terrence és Philip jelképezi a sorozat világát, a feldühödött tömeg pedig, a sorozaton hőbörgő amerikai polgárokat.

8. "A Terrence és Philip fingik egymásra" című epizódban néhány percben bemutatják a két komikus életútját, említve, hogy a Seggtüzelők című film miatt kitört a harmadik világháború, és több millió ember veszett oda. (Ami a végkifejlet miatt kissé furcsa.)

9. A 6.évad egyik epizódjának egyik epizódjában bejelentik, hogy elkészül a Seggtüzelők második része. (Az új Terrence és Philip film előzetese.)

10. Ekkor még két olyan fontossá váló karakter is csak háttérszereplőként szolgált, mint  Token Black és Leopold  Butters Stotch

11. Wendy szerelmének Gregorynak ez az egyetlen feltűnése a South Park történelmében.

12. A sorozathoz hasonlóan Stan érzelmei általában a Wendy felé hányásban nyilvánulnak meg, ez a geg a sorozat későbbi évadaiban eltűnt.

13. Mr Garrison kesztyűbábját, az eredeti szinkronban Kalap úrfinak fordították, Kalap úr helyett.

14.A pszichológus irodája előtt ülő gyermek Craig Donnovan ekkor még kevés szerepet kapott, a korai epizódok egyik fő poénforrása volt, hogy minden epizódban Mr. Mckay irodája előtt ücsörgött.

15. Mr Mckay legendás mondatát (M"Kay) úgy bizonynak fordították, a sorozatban bevett értem helyett. (A későbbi részekben az értem helyett azt mondja "okés"

16. Nem ez volt az első alkalom, hogy Kyle édesanyja be akarta tiltani  Terrence és Philip ténykedését. Az első évad "Halál" című epizódjában szintén demonstrált a kanadai komikusok ellen, ám akkor nem tört ki háború, mindössze páran öngyilkosok lettek a cél érdekében.

17 A mozibab látható egy.Eric Roberts film plakátja, ami azért érdekes, mert a  2. évad 2. részében a színészt megették a South Park-i lakosok.

18.Szintén a mozi bejáratánál látható egy Barbara Streisandot ábrázoló  "Mecha Streisand" plakát. (A színésznőt nem kifejezettek szívlelik az alkotók, az egyik epizód története szerint Streisand képes átváltozni harci robottá, ezt örökítette meg  plakát.)

19.Az eredeti szinkronban a Jézus és a haverok című műsort, Isten és baráti körének fordították

20. A Seggtüzelők második vetítésén a főszereplők mellet ülő fiú nemmás, mint Damien, aki a róla elnevezett epizód szerint a Sátán fia. Az alkotók nyilván így próbálták jelezni, a film végén bekövetkező apokalipszist.  :)

21.A Kennyt műtő orvos eredeti hangját George Clooney szolgáltatta, a színész nagy rajongója a South Parknak, vendégszereplései mellett, sokat tett azért, hogy a műsor bekerüljön valamelyik tévétársasághoz.

22.A Doktor asszisztensét Manuál nővérnek hívják, aki a "Cartman mama újabb sötét titka" című epizód szerint kéz nélkül született, itt viszont láthatóan van keze.

23. A mennyország nem olyan, mint azt  a későbbi epizódokban láttuk, véleményem szerint ez Kenny személyes mennyországa, ahol dús keblű nők veszik körül. (A South Park állandó hullajelöltje szinte csak róluk fantáziál.)

24.Adolf Hitler mellett a Dalai láma és Mahatma Gandhi is pokolra jutott, az alkotók így parodizálhatták ki, azt az elméletet, miszerint csak a keresztény emberek juthatnak a mennybe,mindenki más pokolra kerül.

25. A filmet  a Blame Canada című dal miatt Oscar díjra jelölték, "legjobb betétdal animációs filmben kategóriában"

26 A 2000. évi Oscar gálán az említett dalt, a néhai Robin Williams adta elő, egy ygermekkórus kíséretében.

27 Parkerék végül nem nyerték meg az aranyszobrot, helyettük Phil Collins nyert a Tarzan betétdalával. A brit művészt ezért a "Timmy 2000" című epizódban alaposan kigúnyolták. (Minden jelenetben az Oscar díját szorongatta,)

28 Parker és Stone a díjátadóra nőnek öltözve mentek, nem kisadag LSD elfogyasztása után.

29. A pokol a sorozat visszatérő helyszíne lett, ám kevésbé ábrázolták zordnak.

30.Szaddam Husszein a 4. évad dupla epizódjában visszatér a pokolba, és rövid időre újra összejön a sátánnal.

31.A"Kyle’s Mom Beatch" cxímű dal, az első évad  "Kula bácsi, az ünnepi kaki" című epizódjában is felcsendült.

32.A  sorozattal ellentétben itt nem szinkronizálták le a dalokat, a 31. pontban említett dal magyar szövegét a Kyle hangját kölcsönző Dolmány Attila és a Cartmant megszólaltató Csőre Gábor írták.

33.A  "Hell Isn't Good"című dalt  a Metalicából ismert Janes Hetfield énekelte.

34.A V Chip egyszerre utalás a televízióban a 90-es években elterjedt gyerekzárra, valamint a Gépnarancs című regényben leírt agymosásra, amely gátolja a hős szabad gondolkodását.

35.A Háborús menet című toborzófilm egyértelmű utalás a náci Németországban sugárzott propagandafilmekre.

36. A város lakói elégetnek mindent, aminek köze van Kanadához, és jól látható, hogy tűzre vetnek egy Alanis Morrisette CD is. Az alkotópáros finoman szólva is ki nem állhatja a kanadai énekesnőt, és ennek többször is hangot adtak. (Többek között a Séf segély című epizódban.)


37. Az egyik jelenetben Broflowski asszony arról énekel, hogy Celine Dion is elfog pusztulni Kanadával együtt.  Az énekesnőt szerepeltették az alkotók a "Lukam nélkül soha" című epizódban, amelyben kiderült, hogy ő Terence gyermekének édesanyja.


38. A főszereplők egy dal erejéig megidézik Brian Boitanot, az egykori kiváló műkorcsolyázót. A sportoló karakterét szerepeltették a South Park előzményeként szolgáló "Jesus vs Santa" című rövidfilmben.

39.A Brian boitanóról szóló dal, a What would Jesus Do" című keresztény ének paródiájaként szolgál.

40.A Sátán és Szaddan ágya fölött  Johny Depp képe látható

41.Cartman édesanyjának (vagy inkább édesapjának.) pornós múltja nem először (és nem is utoljára) jelent poénforrást, egy korábbi epizódban a "Szopós macák" című magazin címoldalán is láthattuk.

42.A számítógépes jelenetet egy előzetesben felhasználta a Filmmúzeum csatorna is, hogy prómótálja a filmet, így az itt látatható felirat helyett a "Csak a Filmmúzeum" műsorán felirat ,volt olvasható.

43. Mr Garrison állandóan szexist kijelentéseket tesz, itt is hangoztatta, hogy vágyik a női nemi szervre, így próbálja meg leplezni saját homoszexualitását. (Ez volt az egyik első ilyen alkalom.)

44.A számítógép lefagyása, és Bill Gates magyarázkodása utalás a Windows 98 rosszul elsült bemutatására.

45.A hadsereg parancsnoka utalás az Acéllövedék című film Hartman ezredesére, valamint a seregben lévő rasszista vezetők paródiájaként szolgál.

46.A Damien című epizód után másodszor jelent meg a Sátán, akkor még csak azért jött el, hogy elnyerje a város lakóinak pénzét, nem pedig, hogy elhozza az Apokalipszist. A Sötétség fejedelmének karaktere alaposan megváltozott azóta, míg ott maga volt a megtestesült gonosz, itt csak egy egyszerű "meleg pajtit" láthatunk a személyében.

47. A Sátán mikor erőt próbál gyűjteni, hogy kidobja Szaddamot, annyit mond: "Az erő veled van" ez ez utalás Darth Vader karakterére, a Csilalgok háborújából. (Érdekesség, hogy mindkettejük magyar hangját Hollósi Frigyes adta.)

48.Egy pletyka szerint Saddam Husszein lelki kínzásának az is része volt, hogy fovatartói azokat  jeleneteket mutatták neki a filmből, amelyben rajzolt karaktere szexuális kapcsolatot létesített az ördöggel.

49.A show műsorral egybekötött kivégzés utalás lehet a kínai tévé azon műsoraira, amikor élő egyenesben végeztek ki embereket, méghozzá egy műsor részeként.

50. Winona Ryder eredeti hangját a Good Will hunting című filmből ismert Minnie Driver kölcsönözte

51 .A Meleg Al dalában szereplő veterán utalás Ron Kovicra, a Született Július 4-én című könyv szerzőjére.

52.A lezárás során először láthatjuk Kenny arcét, valamint először lehet érteni a beszédét. Eredeti hangját a Texas királyai című rajzfilm kreátora Mike Judge adta.

53.A Sátán magával viszi Kalap urat a pokolba, ám Garrison már a film bemutatását követő epizódban használja a kesztyűbábot.

54. Az eredeti szinkronban a stáblistát Csiszár Jenő olvasta be, meglehetősen sajátságos stílusban,A stáblista alatt lehet hallani egy női hangot is aki Csiszárhoz beszél ő Báthory Orsolya volt, aki az első változat szinkronrendezője.

55. Ha a DVD-re készült Képzeletfölde trilógiát nem számítjuk, akkor ez az egyetlen hivatalos South Paírk film, az alkotók a második részt a széria lezárása után szándékoznak elkészíteni.

Címkék: FILM