Trollfoci a tévében

Jól példázza, hogy mennyire is nagy bajban van a magyar labdarúgás, hogy az emberek nagy része a Trollfoci miatt nézi már csak az NB1-et.


Régebben legalább heti egy meccset végigkövettem a bajnokságból (Ez általában az Újpest aktuális ütközete volt.) Ahogy egyre idősebb lettem, úgy lett egyre jobban elegem a magyar futballból, ma már csak ott tartok, hogy a kupadöntő és a válogatott meccseit nézem meg, illetve a különböző Facebookos csoportokban értesülök a különböző mémekről.
Az, hogy kevesebb meccset nézek, nem annak szól, hogy 2005 körül jobb volt a magyar foci, hanem annak, hogy kiábrándultam ebből az egész miliőből, amely az utóbbi időben már valósággal taszít .

A 2012-ben indult Trollfoci eleinte egy jó ötletnek tűnt, egy Facebook oldalnak, amely reflektált a magyar futballnak a trash mivoltára. Egy jó szándékú kicikizése volt a rothadó magyar futballkultúrának, az első időben. Már azonban megváltozott a Facebook oldal, és kezdett eldurvulni a légkör.

Már az is meglehetősen íztelen tréfa volt, mikor Beckham és Ronaldo angol nyelvű nyilatkozatait kamu magyar fordítással látták el, éreztetvén, hogy célközönségük többsége nem tud angolul. (Nem is beszélve „Franciso Zombori” videóiról, amikor a spanyol nyelvéből űztek gúnyt a magyar válogatott kárára, hiszen az ország jó, ha 10 százaléka beszéli ezt a nyelvet.
A legnagyobb problémám azonban azzal van, hogy egy nagyon prosztó szinte sikerült lezülleszteni ezt az egyébként jó próbálkozásnak szánt oldalt, és megjelentek azok az emberek, akik elkezdték komolyan venni a Trollfocit.

Az oldal káros hatása nem abban nyilvánul meg, hogy több lett a troll a világhálón, hiszen ez velejárója magának az internetnek. Az igazi gond ott van, amikor melegnek titulálják azt, aki nem néz NB1-et, a világ legjobb játékosait Köcsögnek, Törpének, Kopaszbaracknak, Sebhelyesarcúnak és egyéb meglehetősen sértő becenevekkel illetik. Ezek a „tréfák” elsőre még elmennek, másodszorra már ízléstelenek, harmadszorra sértőek, negyedszerre pedig már az ország színvonalát is mutatják, ha valaki komolyan veszi ezeket.

Tele van az internet olyan fényképekkel, mikor az oldal célközönségének a tagja a dolgozatára annyi írt, hogy „No Bajner, No Party”, hogy kocsmainak sem nevezhető stílusban ócsárolta a nemzetközi focit. Nem azt mondom, hogy a Trollfoci nézői ezt mind komolyan veszik, 90 százalékuk nem, ám az a maradék 10 százalékuk sajnos menthetetlen ilyen szempontból. A minimum mégis az volt, amit a múlthéten tapasztaltam, egy megyei mérkőzésen, konkrétan a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak be a csapatok. Ez körülbelül akkora szereptévesztés, mintha egy falusi összehányt kocsmát „Párizs fényének neveznek el.” És persze, ha az ember ezt szóvá teszi, elküldik egy bizonyos helyre. J

A Trollfoci könyvről nem mondanék véleményt, mivel azt még nem volt „szerencsém” olvasni, ám így is jól példázza a helyzet komolyságát, hogy már létezik tv műsora is a Trollfocinak, valamint, hogy már a Közmédiában is foglalkoztak velük. Néhány héttel ezelőtt azt írtam, hogy a Horti angyalai a legrosszabb műsor, amely valaha magyar nyelvű sportadón ment, ez ugyan még igaz, de a Trollfoci TV kisajátította a második helyet a dobogón. Láttam az első adást, és komolyan mondom már nekem volt kínos, az egész, olyan színvonaltalan volt az egész. Rekop György ugye az egész „mozgalom” arca, egyike annak a körülbelül 5 stand up comedysnek, akit ha meglátok, nem kapcsolok el reflexszerűen, de műsorvezetőként sajnos nagyon szenvedett, az adminok csak röhögtek, mintha valamit fogyasztottak volna az adás előtt, a képeket ezerszer láttuk, az interjú pedig eléggé indifferensre sikerült.

Kár érte, mivel mondom 2012-ben ez egy eléggé jó ötletnek tűnt, amelyből aztán a készítők akaratán kívül is egy szocioripoirt lett.

Címkék: EGYÉB