25 sportoló, aki miatt nem volt régen minden jobb

Az egyik legelcsépeltebb mondás a világon, hogy „Régen minden jobb volt”. Ez a frázis generációról generációra öröklődik, és sajnálkozva veszem észre, hogy már az én generációmban is egyre inkább elterjed. (Bezzeg a mi időnkben.) A frázist kopogtató valaki általában a fiatalkorát igyekszik visszasírni, vagy cinizmusáról tanúbizonyságot téve, már egyszerűen mindent rosszabbnak lát, mint a korábbi időszakban. Tipikusan ők azok az emberek, akik nem képesek felfogni az idő múlását és a helyzet változását. 21 évem alatt nem éltem meg nagy változásokat, így nem is igyekszem, igyekszem minden második pillanatban visszasírni a 10-15 évvel ezelőtti életemet. (Tekintve, hogy rühelltem gyereknek lenni, nem is csoda.) A politika világát akkor még nem tudtam megítélni, így erről nem ejtenék szót, az étel ízének visszasírását pedig egy alapjában véve primitív dolognak tartom. A hazai tömegkultúra már akkor is a mélyben volt, így marad a sport világa. Az ember nem tud úgy fölmenni egy sportfórumba, hogy ne találja magát szembe a bezzeg régen jobb volt a Forma1/ foci/NBA/ bármilyen sport kijelentéssel. Bejegyzésemben 25 példával bizonyítanám, hogy a sportot és az egyéniségeket illetően nem is élünk olyan rossz korban sőt, valamely sportágban akár minden idők legjobbjával is szembetalálhatjuk magunkat.



2015-ben olyan klasszis pilótákat látunk versenyezni az F1-ben, mint Fernando Alonso, Sebastian Vettel, vagy éppen Lewies Hamilton. A Moto GP-ben olyan már életükben legendává nemesülő élmenők küzdelmét élvezhetjük, mint Valentino Rossi, Marc Marquez, Jorge Lorenzo. Ha szeretjük a focit hétről-hétre láthatjuk Robbent, Cristiano Ronaldot vagy éppen Messit varázsolni. Ha az amerikai sportokért rajongunk, láthatjuk ahogy Tom Brady irányít, ahogy Jaromir Jagr hokizik vagy ahogy LeBron James zsákolásával nyeri meg csapata az aktuális mérkőzést. Ha az ökölvívás megszállottjai vagyunk, hetente láthatunk olyan klasszisokat a ringben mint Golovkin, Pacquiao vagy mint Mayweather. Ha a csapatsportokért lelkesedünk, láthatjuk Karabatic kézilabdatudását vagy éppen a vízilabdázó Varga Dénes góljait. A teniszpályán olyan kiváló játékosok győzelmeiért izgulhatunk, mint Federer, Djokovic vagy éppen Murray. Kétévente a világbajnokságokon láthatjuk, ahogy Michael Phelps delfinemberként úszik, vagy éppen, ahogy Usain Bolt döntögeti a rekordokat, s még sorolni lehetne napestig a világ legjobb portolóit, aki korszakos egyéniségnek, mi több legendának számítanak.

Tisztelt sportrajongók nem hinném, hogy régen minden jobb volt, legalább is kedvenc sportágainkat tekintve biztosan nem. :)

Címkék: SPORT