Február 2.: 35 éve történt: Meghalt Sid Vicious

sid_1391361929.jpg_4129x2100

Ha 70-es évek meghatározó zenei irányzata a punk, akkor annak egyértelmű megtestesítője Sid volt. Az az ember, aki 35 éve távozott az élők sorából, nem egészen 23 éves korában. Életét ismerve, csoda volt, hogy addig is sikerült kihúznia. Nem tudott gitározni, énekelni meg főleg nem, ám mégis alakja egy egész generációnak lett a jelképe, valamint a punkok a mai napig szentként tekintenek rá.
1957. május 10-én látta meg a napvilágot Lewishamben. Eredeti neve John Ritchie volt. Gyermekkorában szülei elváltak, édesanyjával Ibizán élt. 1965-ben miután édesanyja újra férjhez ment, felvette mostohaapja nevét, így mikor visszatértek Kentbe, már john Beverlynek hívták. Miután nevelőapja meghalt, édesanyjával egy bérlakásban éltek. Hányatott kamaszkorára jellemző, hogy nem volt állandó lakhelyük, és anyjával ide-oda költöztek. A fiatal srácra nagy hatással volt David Bowie zenéje. 17 éves iskolatársa lett John Lyndonnak, a későbbi Johhny Rottenek, és ez a találkozás megváltoztatta az életét. Ettől kezdve egyre többször maradt ki az iskolából, egyre inkább rászokott az alkoholra. A legenda szerint Rotten adta neki művésznevét, miután annak Sid nevű hörcsöge megharapta az úját. Tiniként közösen zenéltek az utcán, de elmondásuk szerint az emberek azért fizettek, hogy hagyják abba a produkciójukat.
19 évesen kezdett zenélni a The Flowers of Romance nevű bandában. A Sex pistols összes koncertjére elment nézőként, így amikor Glen Matlock kivált a zenekarból evidens volt, hogy a teljesen zenei analfabéta Sid legyen az együttes új basszusgitárosa. Az együtes menedzsere szerint Sid karizmája rányomta bélyegét az együttesre, Rotten pedig úgy emlékezett rá, mint egy istenverte csodára. nem kerülték el a botrányok, szinte inden koncerten vagy be volt lőve, vagy be volt rúgva. Többször fenyegette a közönséget, volt olyan alkalom, hogy vagdosta magát a színpadon. Az amerikai turnéjuk során például nyíltan inzultálta a cowboyokat.
Hiába volt pocsék zenész, mégis tanulni akart, és az együttes tagjainak későbbi visszaemlékezései szerint megtanult normálisan gitározni.
1977-ben találkozott Nancy Spungennel, a heroinfüggő egykori prostival, akivel azonnal járni kezdett. Sokak szerint ez a kapcsolat tette tönkre végleg a Sex Pistolst, amely a következő év januárjában feloszlott. Nancyvel való kapcsolata főleg a szex, illetve a drogok körül forgott.
Az együttes feloszlása után Sid szólókarrierbe kezdett, és barátnőjét nevezte meg menedzserének.  A 78-as évben  főleg Amerikában koncertezett, saját dalain kívül, főleg Sex Pistols dalokat adott elő. My Way feldolgozásával nagy botrányt kavart, mivel kigúnyolta a dal "mondanivalóját", valamint annak videoklipjében eljátszotta, hogy kinyírja a közönséget.
1978 decemberében egy buli után Nancyt holtan találták egy késsel a hasában. Azóta sem tudjuk, hogy mi történt, sokak szerint Sid végzett a nővel, akadnak akik szerint baleset volt az egész, és Nancy csupán belesétált a késbe, míg mások esküsznek, hogy Nancy egy betöréses rablás áldozata lett. Sidet letartóztatták gyilkosság vádjával. barátnője halála után megpróbált önkezével véget vetni az életének. Az eset után közel két hónapig ült a Riker Islandi börtönben, ahonnét óvadék ellenében szabadult.
Barátai bulit rendeztek szabadulása örömére, ahol természetesen drogoztak is. Sid, aki ekkor már megjárta az elvonót, ám nem tudott ellenállni szenvedélyének. A bulin túllőtte magát, a halálos adag anyagot állítólag édesanyja rendelte neki. 1978. február másodikán holtan találták. 22 évet élt. életéről számtalan film is készült, melyek közül a legismertebb a Sid és Nancy, amelyben Gary Oldman alakította Sidet. [És amely filmet mindenkinek csak ajánlani tudok.]  2006-ban beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Címkék: ZENE