Edward Norton 45 éves

edward_norton_1408387272.jpg_500x333

Soha életemben, nem fogom megérteni Hollywoodot, mint ahogy azt a tényt, sem ,hogy miért nem halmozta el azokkal a szerepekkel a ma 45 esztendős színészt, amelyeket megérdemelt volna. Legyünk őszinték, az álomgyárban számtalan a pocsék, vagy túlértékelt színészt emelte piedesztálra, és pont őt, nem aki egy igazi őstehetség. Bár még mindig fiatal, és megkaphatja a nagy lehetőségeket, lehet belőle akár egy újabb Robert De Niro vagy Al Pacino is, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Edward Norton "mindössze" a 90-es évek legjobbjaként fog visszavonulni, a filmezéstől.
Edward 1969 augusztus 18-án született Bostonban.  Iskolás korától foglalkozott a színészkedéssel, ám továbbtanulása miatt, csak 25 évesen lépett a világot jelentő deszkákra. Első filmszerepét a Legbelső félelem című thrillerben kapta, és a szakma valósággal ledöbbent, milyen hitelességgel is játssza a zavarodott a tinédzsert.  Szerepéért számtalan díjat, és jelölést is besöpört, és egycsapásra világhírű lett. Ebben az évben még két szerepet vállalt, Milos Forman Lary Flynt a provokátor című alkotásában. a főszereplő ügyvédét játszotta, és szerepelt Woody Allen musicaljében is A varázsige I Love You-ban. (Alakítása itt is meggyőző volt, ellentében az énekhangájával.) 
Az igazi áttörést azonban 1998 hozta meg számára, mikor megkapta az Amerikai história X című film főszerepét. Nortonra szinte rá sem lehet ismerni, fejét kopaszra borotválta, valamint 15 kiló izmot is felszedett, hogy minél hitelesebben játszhassa el a főszereplő szkinhedet. A filmben szinte teljes színészi kelléktárát bevetette, szerepe megkívánta a teljes testi, de még inkább lelki átváltozást. Szerepéért többek között Oscar díjra jelölték.
Egy évvel később jött a következő meghatározó szerep, amikor is minden idők egyik leginkább  globalizációkritikus filmjében a Harcosok klubjában játszhatta a narrátor szerepét. Brad Pittel vló párosuk, és közös jeleneteik már-már filmtörténelmi jelentőségük. Bár Pitt volt az aki ikonilkusabb szerepet  kapott, Norton mégis hatalmas erővel volt jelen a vásznon. Ebben az évben készült, el a Pókerarcok című film is.
2000-ben a rendezőként is bemutatkozott, az Ég velünk című filmmel. A habkönnyű, ám mégis valahol a műfaj kliséit megváltoztató romantikus komédiában egy szerelmes papot alakított, meggyőzően. Egy interjúban elmondta, hogy Milos Formant tekinti rendezői példaképének, és a cseh direktor is feltűnik a filmjében egy rövid időre.  A film nem okozott osztatlan sikert, így Norton azóta sem próbálkozott a rendezéssel.
2001-ben De Niro második rendezésében a szajréban játszotta el a csavaros eszű tolvajt, és méltó társa volt a színész-rendezőnek és Marlon Brandonak.
2002-ben megkapta a főszerepet Spike Lee, Utolsó éjjel című alkotásában, és itt ismét tehetsége legjavát nyújtotta. Szinte vakfoltot képezett maga körül némely jelentekben, az a jelenet, pedig, mikor megátkozza egész New York városát a filmtörténelem egyik legerősebb 4 perceként vonult be a történelembe.
Ebben az évben szerelt a Vörös sárkány című filmben is, itt Hannibal Lecter ellenségét Graham nyomozót formálta meg. 2003-ban először kapott igazán negatív szerepet, amikor
 az Olasz meló antagonistáját alakította, majd két évvel később a Mennyei királyságban is mellékszereplőként tűnt fel.   Ezután olyan filmekben vállalt szerepet, mint a San Fernando völgye, A mágus vagy a Színes fátyol remakeje. 2008-ban a bukásként elhíresült képregényfilmben a Hihetetlen Hulkban játszotta el a címszerepet. Ebben az évben szerepelt még a Zsaruk becsülete című krimiben, nem is kell mondani, hogy lejátszotta partnereit a színről. 2010-ben ismét együtt forgathatott Robert De Niroval, ám hiába nyújtott itt is remek produkciót, a Stone című film is óriási bukás lett. Két évvel ezelőtt feltűnt a Bourne hagyatékban, ám a csúcsra való visszatérés első lépéseit mégsem az akciófilmmel., hanem Wes Anderson Holdfény királyság című filmjében nyújtott alakításával tette meg. Legutóbb a szintén Anderson által rendezett, és egyébként parádés szereposztású filmben a Grand Budapest Hotelben láthattuk.
Legközelebbi filmje a Birdman októberben kerül a mozikba,amelyet a kiváló mexikói direktor Alejandro González Iñárritu jegyez.

Címkék: FILM