Legrosszabb Tv műsorok: Az RTL Klub NB1-es közvetítései

A most induló bejegyzéssorozatban olyan tv műsorokat szeretnék górcső alá venni, amelyek finoman szólva is a trash műfajába tartoztak, és ennek megfelelően hosszú évek, sőt akár egy évtized után is emlegetjük őket. Mivel rengeteg sport közvetítést nézek, így azt hiszem eklatánsabb példát nem is találhattam volna az RTL Klub kísérleténél, mikor úgy döntöttek, hogy ők bizony focit, méghozzá első osztályú magyar focit fognak szolgáltatni az őket néző 2 millió embernek.  



"Foci az RTL Klubon" Ezek a szavak hangoztak Illés Béla szájából, mikor is a csatorna elkezdte hirdetni a közvetítéseket. Én kis hülye naiv 10 éves persze azt hittem, hogy most ez egy valóságos Kánaán lesz, hogy heti 3-4 meccset is láthatok majd az ország legnépszerűbb adóján.  Aztán mikor megláttam, hogy egyetlen vasárnapi közvetítésről van szó, már éreztem, hogy itt nem lesz valami rendben.
A 2003/2004-es idény amúgy is a legfurcsább volt közvetítési szempontból, hiszen az MTV meccs után  elveszítette a közvetítés jogait, amelyek így az ATV-hez kerültek.  A "szocitévén" aztán ugyan normális mennyiségben láthattuk a meccseket, ám az utolsó fordulókra már itt sem volt minden rendben. Mivel a csatorna és a szövetség nem tudott megegyezni, így aztán például az FTC-UTE rangadó helyett láthattunk NB1/B-s meccseket. Ez egy jellegzetesen magyar megoldás volt, mondván mindegy milyen foci, úgyis jó lesz a népnek. Hát nem lett jó, így aztán az F1-et és profi ökölvívást már több éve közvetítő RTL lecsaphatott a jogokra.
2004 februárjában a Fradi-Sopron rangadóval aztán elkezdődött az a korszak, amit egyszerűen csak "délelőtti meccsek időszakának" hívok. A mérkőzés fél 2-kor vette kezdetét, gondoltam biztos csak átmeneti ez az időszak, és majd valamikor átkerülnek a meccsek egy normális időpontba, mondjuk este 6 óra magasságába. Tévedtem. Amint elrajtolt az F1-es szezon, megszűntek a fél kettes kezdőidőpontok, és a vasárnapi meccs, immár fél 12-kor kezdődött.   Ekkor értettem meg, hogy a kereskedelmi tv-nek nem pálya a portközvetítés, és valamivel fel kellett töltenie a Receptklub és az F1 közvetítés közötti űrt.  És, hogy mi volt a többi meccsel? Az RTL létrehozta az M+ nevű, egyébként tiszavirág életű adót, ahol két mérkőzést láthatott a nagyérdemű, 12 órányi Való Világ közvetítés után. A mérkőzéseket mindig  egy fél órás összefoglaló előzte meg, amelyre nem lehetett panasz, egyetlen okot kivéve. Ha több meccset is játszottak, az Úr napján, ezekről maximum az értesült, akinek volt M+-a. Ez volt az az idény amikor minden addiginál több hétvégi fordulót rendeztek, ám ezek nem hozták volna a kellő nézettséget, így ezek szintén az M+-ra kerültek. Az átlag néző meg szívhatta a fogát, és maximum a Körkapcsolásra tudott hagyatkozni.
Teltek múltak a fordulók, és szép lassan hozzá szoktunk, hogy kedvenc csapatunk rangadóját, nem este 6-kor vagy 8-kor kell megnézni, hanem délelőtt a VV és az Autómánia között. Hozzászoktunk továbbá az ajánlókban játékosok által pufogtatott közhelyekhez, és a riporteri/ műsorvezetői bakikhoz is. Számomra az egyik legemlékezetesebb az volt, mikor az egyik UTE meccs előtt a műsorvezető annyit mondott, most pedig következik a méltán híres Újpest szurkoló Ganxta Zolee. És ki volt az akivel interjút csináltak? Stohl András, a csatorna arca, az ország Bucija. És még számtalan ilyen apróbb hibát fel lehet lelni az archívumokban. A kommentátori székbe az addig egyébként mindössze néhány meccset közvetítő Léderer Ákos ült, aki hát finoman szólva sem vált közönség kedvencé elszólásai, és bakijai miatt. "Jó ebédhez jó focit!" köszönésével pedig egyedi szeretett volna lenni, ám csak annyit ért el vele, hogy kiröhögjük. A csatorna egyébként szerződtetett szakértőket is, és külföldi módra egy szakkomentátor is közreműködött.  Minden tiszteletem Verebes Józsefé, aki a 80-as években edzőként elért eredményei miatt  rászolgált a Mágus becenévre, ám nekem mégiscsak az az ember marad, akivel 99-ben kiesett a Videoton, valamint aki meccsként legalább 6-7 kőhelyet elpufogtatott.
Eljött aztán a május, és a drámai utolsó forduló ideje, amikor még három csapat is harcban állt a bajnoki címért. (FTC, DVSC, UTE) Emlékszem egy csütörtöki napon kerítettek sort a bajnoki" döntőre", pont egy nappal a Bajnokok Ligája finálé után. Mivel azonban csötörtök9n szó nem lehetett arról, hogy az addig megszokott déli időpontban kezdődjön a két mindent eldöntő meccs, így az RTL döntéshelyzetbe került. Nem tudom mennyire igaz, vagy mennyire legenda, de állítólag, még azt is felvetették, hogy   egy félidőt este, egy félidőt pedig másnap reggel játszanak le, hogy a melóból hazatérő emberek lássák a nagy összecsapásokat. Végül megegyeztek, és a Barátok Közt után 21:30-kor kezdődhetett a felvezetés, amely majd bő fél óráig tartott, és amelynek a magyar televíziótörténelem egyik legnagyobb elszólását köszönhettük.
Azóta eltelt 10 esztendő, és mégis előttem van, amikor nem indult el az egyik bejátszás, és egy valószínűleg idegbeteg állapotban lévő szerkesztő a következő képen reagált: "Induljon már az a kurva kibaszott bejátszó!" Ezt hallani, egy általános iskolás gyereknek az ország legnézettebb televíziójában, élő adásban felért egy tv történelmi pillanattal. A meccsek aztán végül 22 órákkor kezdődtek el, hogy a nézői réteg nagy része, magyarán, a kora reggel munkába indulók, valamint a kisiskolások ne is lássák, ki nyerte az egyébként roppant izgalmas bajnokságot.. Bár az RTL hangoztatta, hogy mind az FTC-Debrecen, mind az MTK-Újpest meccset egyforma arányban közvetíti, ez végül 90-10 százalékra módosult, a végén pedig szinte csak Geráékat láttuk. Éjfél után néhány perccel aztán bajnok lett a Fradi (a kupát sikerült is eltörniük) és véget ért ez az őrült meccsektől, és közvetítésektől hangos szezon.
A 2004/2005.ös szezonra aztán viszonylag rendeződött a helyzet. Az RTL ugyan ismét egyetlen mérkőzést adott a hétvégi fordulókból, ám akinek volt Sport2-je az októbertől, akár 4 meccsen is élvezhettek a "Mennyei bajnokság" legjobbjainak teljesítményét.  És a népnek volt igénye az RTL által szolgáltatott minőségre, olyannyira, hogy azokon az augusztusi vasárnapokon, amikor forduló volt a kereskedelmi csatorna még az olimpiát közvetítő MTV-t is felülmúlta nézettségben. Az idény egyébként nem múlt el botrány nélkül sem, hiszen Verebes egy 3:0-ás vereséggel záruló horvát-magyar meccsen többször bírálta Mattheus kapitány válogatási elveit, amiért az NB1-től néhány hónap, a válogatott mérkőzések közvetítésétől pedig 1 évnyi eltiltást kapott. Mivel Léderer nem állt ki a válogatott mellett, így aztán ő is pihenhetett néhány meccsen. Helyüket a Fülöp László- Mészöly Kálmán duó vette át ideiglenesen, és bár a Szőke Szikla is harsogta az okosságokat, összehasonlíthatatlanul megemelkedett a minőség.  
Mivel a szerdai közvetítések ezúttal is elmaradtak, így aztán aki nem rendelkezett Sport2-vel, az lemaradt arról, hogy hogyan is nyerte meg a Debrecen az adott szezont.
Az utolsó szezon aztán már viszonylag csendben telt. Tavasszal újra elkezdett mérkőzéseket közvetíteni a Duna Televízió, valamint elindult a Sportklub is, amely szintén több mérkőzéssel látta el a rajongókat. A budapestieket. Mert, hogy csak ők élvezhették Horthy Gábor, Világi Péter és társaik közvetítéseit, mi vidékiek nem. Olyan nagyon emlékezetes bakira nem emlékszem, bár egyszer elfelejtettek szólni a nézőknek, hogy egy közvetíteni kívánt meccs havazás miatt elmaradt.  Az utolsó mindent eldöntő forduló eredetileg a már megszokott vasárnapi délidőben lett volna lejátszva, ám a csatorna végül átette azt szombat délutánra. (Az egyetlen időpont, amikor viszonylag normális időben kezdődött egy meccs a csatorna égisze alatt.)  Léderer még meg is jegyezte, hogy "A későn ebédelőknek jó ebédhez, jó focit" kíván. A csatorna az Újpest-Fehétvár mérkőzést közvetítette, de a kommentátor még meg is jegyezte, hogy aki a Debrecen Pápa elleni játékára volt kíváncsi, az kapcsoljon nyugodtan a Sportklubra.  Kapcsoltam volna, ám Nagykanizsán még ekkor sem volt Sportklub. Végül ismét bajnok lett a "Loki", és egy botrányba torkolló újpesti meccsel végleg lezárult az RTL NB1-es időszaka. A csatorna ezek után még évekig közvetített magyar válogatott labdarúgó mérkőzéseket, ám az NB1-es közvetítéseik színvonala végül a 2006-os világbajnokság sugárzásával tetőzött be.  Ám az már egy másik történet.


Címkék: EGYÉB