Dancsó Péter és a médiahack

Augusztus 20-án Ki mit Tube? néven elindult az ország első internetes tehetségkutatója. A Vdfone és a Seat szponzorálásával futtatott "sow" azonban egyenlőre nem hozza a várt sikert. Az internetes fórumokat elárasztották a kétkedő kommentárok, mondván, hogy szükség van-e erre az egészre. A legjobban a FanMadeMaker nevű, általam nagyon is tisztelt videós kelt ki magából az esemény meglehetősen amatőr kivitelezése miatt.


Jómagam körülbelül 3 napja kezdtem el nézni az egész műsort, és ősszintén szólva, az első két nap produkciói között nem találtam hatnál több nézhetőnek is nevezhető performance-ot. A nézettség pedig az esemény reklámozottságához képest meglehetősen alacsony volt. A videók alatti kedvelések/ "dislikeok" aránya pedig elkeserítően alakult. A verseny szervezői meglehetősen népes zsűrit  delegáltak a produkciók "kritizálására", ám már a zsűrivel is komoly gondok voltak. A verseny szép lassan oda süllyedt, hogy többen nézik meg a zsűritagok értékeléseit, mint magukat a produkciókat.  És az az elkeserítő tény, hogy a zsűri nagy része nem tudott érdemi kritikát megfogalmazni, (elsősorban a női tagokra gondolok.) az eddig bemutatkozó zsűriből egyedül Puzsér Róbert, Süveg Márk azaz "Saiid" és Sárközi Gyula melegfelvonulásaira mondanám azt, hogy ezt kritikának lehet nevezni. (Szirmai Gergelyt még nem láttam zsűrizni.)
Tehát kijelenthetem, hogy vasárnapig úgy tűnt, hogy számomra teljes érdektelenségbe fullad a Ki mit Tube, . Ekkor azonban megláttam egy produkciót, amelyet nyugodtan nevezhetünk az idei év legjobb médiahackjének.
Ahhoz, hogy ezt az egészet megértsük, vissza kell mennünk az időben 1 évet. Az ország egyik, ha nem a legjobb videósa Dancsó Péter ekkor hozta létre egyik karakterét Chxysw2:)64-et a videobloggert. A karakter szerepe tulajdonképpen annyi, hogy mintegy paródiaként szolgáljon a hazai vlogger kultúra nagy részéről, és amellett persze szórakoztasson. Chxysw2:)64 szerepe egészen vasárnapig egy gúny volt az internetes "kultúra" felé.
Dancsó ugyanis benevezett a Ki mit Tube-ra, mint Chxysw2:)64, létrehozva egy remekbe szabott médiahacket.  Péter személyétől amúgy sem állt távol a provokálás, valamint a trollkodás, ám most meghaladta önmagát. Azzal, hogy "produkciójával" görbetükröt állított a verseny elé, csak növelte a népszerűségét.
Puszér felhívásában jelezte, hogy ő azokat a produkciókat szereti, akik a trash királyai, és őszintén mi lehetne nagyobb trash egy tehetségtelen vloggernél, akinek alakítója reflektál is a saját "trashségére".  Immáron kijelenthetjük ,hogy Dancsónak olyan Chxysw2:)64, mint amilyen Andy Kaufmannak volt Tony Clifton.
Az eredmény persze nem maradt el "Chxysw2:)64" óriási előnynél vezeti a versenyt, és egy embert már legalább   sikerült megetetnie "személyiségének varázsával". Az őt értékelő Mondik Noémi "Paintművész" ugyanis magágból kikelve reagált, hogy mennyire minősíthetetlen produkciót is láthattunk. A zsűritag tehát nem fogta fel a produkció és ezáltal a médiahack lényegét , amely a provokáció és a meghökkentés. Az nézők nagy része persze értette a Dancsó szereplése mögött megbúvó nagy adag iróniát, és cinizmust.
Bár a szeptember 21-i döntőig még rengeteg időnk van, mégis kijelentésük, hogy az idei Ki mit Tube verseny legnagyobb nyertese Dancsó Péter.  Ha megnyeri a "tehetségkutatót", akkor végigvitt egy tökéletes médiahacket, ha pedig valamely mondvacsinált indokkal kizárják, akkor rámutatott a verseny hátterében megbúvó korrupcióra.

Megjegyzés: A videót nem fogom beágyazni, mivel nem szokásom más szellemi tulajdonával visszaélni, így ha valaki még nem látta a produkciót (és érdekli), az kattintson a Ki mit Tube nevű Youtube csatornára.

Címkék: EGYÉB